Search

Content

2007. április 23., hétfő

Globál Projekt filmklub – Reload


A ZöFi Pécs néhány hónappal ezelőtt már végigfuttatott a Szenesben egy GP programot. Ezúttal azonban, más helyszínen és más infrastruktúrával csalogatjuk azokat, akik kíváncsiak arra, hogyan foglalnak gyárat Argentínában vagy miért nem ihatnak vizet az emberek Bolíviában…

Mindez a Dominikánus Házban (Pécs, Színház tér 2.)!

Program:

A FOGLALÁS (THE TAKE) – április 23, hétfő 18:00
Feliratos angol/spanyol film (2004, 87’)
Rendező: Avi Lewis


A Foglalás egy politikai thriller, amely a feje tetejére állítja a globalizációs vitát. A film az új radikális gyárfoglaló mozgalmakat követi nyomon Argentínában, melyben munkások csoportjai követelik csődbe jutott gyárakat és azt, hogy azok vezetők nélkül működjenek tovább. A Foglalással a rendező Avi Lewis, Kanada egyik legszókimondóbb újságírója, és az író Naomi Klein, a nemzetközi bestseller, a No Logo írója a 21. század radikális gazdasági nyilatkozatát fogalmazzák meg. A film erőssége a munkások mindennapi életének és harcának valóságos bemutatása: az emberi méltóság követelése és égető igazságtalanságának megtagadása.

Foglalás hivatalos oldal

SZOMJÚSÁG (THIRST) – május 7. hétfő, 18:00
Feliratos angol film (2004, 52’)
Rendező: Alan Snitow és Deborah Kaufman

Az egyik oldalon vannak azok, akik a vizet árucikknek tekintik, amit a szabad piacra kell vinni, és a lehető legdrágábban eladni. Másfelől hallani fogják egy növekvő társadalmi mozgalom hangját, akik úgy képzelik el a vizet, mint a globális közjavak részét, amit közvagyonként kezelnek az idők végezetéig a kormányok, mindenhol. A víz elengedhetetlen az élethez és az egészséghez. A vízhez való emberi jog elengedhetetlen az egészséges, emberhez méltó élet vezetéséhez. Előfeltétele az összes többi emberi jog megvalósításának. Mégis, a világ vízpiacának 85%-a eközben néhány európai óriáscég ellenőrzése alatt áll.

Szomjúság hivatalos oldal

NEGYEDIK VILÁGHÁBORÚ (THE FOURTH WORLD WAR) - feliratos angol/spanyol film (2003, 74') ­­- május 21, hétfő, 18.00
Rendező: Richard Rowley és Jacqueline Soohen

A film egy felkavaró utazás, mely során azonosulhatunk azokkal, akiknek minden napjuk az életben maradásért folytatott küzdelemről szól. “Ez nem az egész történet, nem is az egyetlen. Csak afféle bevezetés néhány ember számára, akikkel megosztjuk ezt a bolygót. Egy sokkal nagyobb történet még elmesélésre vár, egy történet, amit együtt írunk meg”. A nyers vágású filmmontázs feszült pillanatokat örökít meg a vagyonosok és a vagyontalanok lassan kibontakozó konfliktusából. Értelmünkre ható magyarázatok helyett inkább részvétet és reményeket igyekszik ébreszteni a nézőben. A film inspiráló képek és a globális társadalmi küzdelmek költői lefestésével mutatja be egy jobb világ üzenetét. Elszántan mutatja be azt a rendszert, amely mindinkább az erőszakon és a „terror elleni háborún” alapszik, a jelenlegi világrend fenntartása érdekében.

Big Noise Films oldal

Belépő: 300 Ft.

Rendezők: Pécsi Kulturális Központ, Lehet Más a Világ Pécsi Csoportja, Zöld Fiatalok, Zöld-Híd Alapítvány

0 megjegyzés:

Archívum