Search

Content

2007. november 8., csütörtök

Lásd át a rendszert!

Globál Projekt Filmklub
2007. November 13. - December 11.Az LMV! Aktivista Klub, a Pécsi Kultúrális Központ, a Pécsi Zöld Kör, a Védegylet, a Zöld Híd, a Zöld Fiatalok Pécs és az Art-Éra újra Globál Projekt vetítést rendez a Pécsi Kulturális Központban (Dominikánus Ház, Színház tér). A filmek minden alkalommal keddenként, 19:00-kor kezdődnek a belépő pedig 400 forint lesz.

Teljes program és dátumok:

2007. November 13.
Exxon Mobil: Felborult egyensúly
2006
(65 perc, szinkronizált)
Joe Public Films

A "Felborult egyensúly: Az ExxonMobil hatása a klímaváltozásra" bemutatja, hogy a világ legnagyobb vállalata milyen hatással van a kormányokra, a médiára és a polgárokra, és hogy mit lehet tenni a globális felmelegedéssel. Míg a földi klíma egyensúlya egyre jobban felborul a növekvő fosszilis üzemanyag használatnak köszönhetően, az ExxonMobil fenntartja inkorrekt befolyását szerte a világon � rekordnyereséget könyvel el, miközben figyelmen kívül hagyja az évtizedes konszenzusra visszatekintő klímatudományt. A "Felborult Egyensúly" nem csak kritizálja az ExxonMobil-t, de komoly, nagy ívű ötletekkel is előáll arra nézve, hogy milyen globális társadalmi változásoknak kell bekövetkezniük, ha bármilyen életesélyt óhajtunk adni a bolygón a jövő generációknak.2007. November 20.
Forrás (Source)
2005
(75 perc, cseh dokumentumfilm, magyar felirattal)
Író/rendező: Martin Marecek
Producer: Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, Bionaut
Honlap: http://www.automatfilm.cz/

Azerbajdzsán, a világ első olajkútjának hazája újra a külföldi, olajra éhes befektetők érdeklődésének középpontjába került. A �Forrás� egy olajvezeték útját követi nyomon az európai autópályáktól, a baljós Bakui olajmezőkig, melyek szomszédságában az olajáztatta földön tehenek legelésznek és gyerekek játszanak békésen. A többségében szegények lakta országban, a kormány állítása szerint a nyugati olajmultik és bankok segítségével felpörgetett olajkitermelés áldásai a mindennapi emberekhez is eljutnak. De tényleg így van-e? Vagy csak a kormányzati zsebek és a nyugati cégek húznak hasznot a mindent elszennyező olajból? A fekete arany áldás vagy átok a volt szovjet tagköztársaságban? A számos nemzetközi díjat nyert film számos tanulsággal szolgál napjainkban, mikor egyre jobban függünk a vezetékeken át keletről ömlő olajtól.2007. November 27.
Oaxaca
2006
(78 perc, spanyol, magyar felirattal)

Oaxacában (Mexikó) 2006 májusában 70.000 tanár kezdett el sztrájkolni, egységes fizetést és a diákoknak magasabb ösztöndíjat követelve. Közben egyre inkább az állam kormányzóját, Ulises Ruiz Ortiz-t is támadták, a mozgalom célja már a közvetlen demokrácia megvalósítása, a kormányzó elkergetése.
Több száz szervezet részvételével megalapították az APPO-t (Oaxaca-i Lakosok Népgyűlése) és messzemenő javaslatokat dolgoztak ki egy új alkotmányra és reformokra. A film az APPO küzdelmét és a tiltakozók mindennapjait mutatja be, ill. különböző érdekérvényesítő csoporthoz tartozó embereket mutat be. Megmutatja továbbá azt a brutális elnyomást, amelynek az oaxaca-i társadalmi mozgalmak ki vannak téve és amely már több halálos áldozatot is követelt.
A rendőrök többször próbálták (illetve azóta is próbálják) leverni a békés mozgalmat, de a tüntetők ellenállnak.2007. December 4.
Maquilapolis
(68 perc, spanyol nyelvű, angol felirattal)
Honlap: http://www.maquilapolis.com/

A mexikói-USA határon, Tijuanában játszódik a film. A környéken a NAFTÁ-nak köszönhetően rengeteg gyár épült fel hirtelen, és mivel az országban magas a munkanélküliség, sokan kénytelenek itt dolgozni. Természetesen multinacionális vállalatokról van szó, amik az olcsó munkaerő miatt települtek ide, és kizsákmányolják a dolgozókat.
A történet nőkről szól, akik nemcsak az alacsony bérek, hanem a gyárak környezetszennyezése miatt is szenvednek, pl. különböző betegségeket kapnak, a környező folyókba szennyező anyagok kerülnek.
A film nemcsak a problémát mutatja be, hanem a nők szervezkedését, egy kiépülő mozgalmat is, pl. néhányan beperelték az egyik munkáltatót és kártérítést kaptak, persze a film nem zárul happy end-del.

2007. December 11.
Die Billigheimer
(43 perc, német nyelvű, magyar felirattal)

A film a Lidl, Aldi, Schlecker és Netto ellenes akciókról szól, az elején egy ATTAC-os demonstrációt mutatnak be. A diszkontvállalatok igazgatói Németország leggazdagabb emberei, akik a nagy haszonra a munkaerő kizsákmányolásával tettek szert. A dolgozók elsősorban nők, hiszen ők sokat, flexibilisen (szabályozott munkaidő nélkül) és olcsón képesek dolgozni.
Megismerkedhetünk a diszkontok módszereivel, a dolgozók munkakörülményeivel, és a növekvő elégedetlenséggel, illetve az ellenállással is. Az üzletekben állandó kontroll alatt tartják az alkalmazottakat, és meg is figyelik őket, így sokan nem mernek felszólalni.
A szakszervezetek (pl. a Ver.di) megpróbálnak fellépni a kizsákmányolás ellen, de sajnos nem tudnak sok mindent elérni. A Lidl a sajtóval nem működik együtt, a képviselői nem adnak interjút.

Cikk a Globál Projektről itt.

0 megjegyzés:

Archívum