Search

Content

2008. március 31., hétfő

Biokom kökényi hulladéklerakója - Ott voltunk, megnéztük, oszt’ jónapot

Ma váratlanul lecsapott rám Pozsár Vili bácsi a földrajz tanszéken, és se szó se beszéd felrakott egy buszra! Mondván, hogy alsósokat visz terepgyakorlatra és a létszám miatt kell még egy kísérő vagy mi. Mélyen megtisztelő, főleg hogy az úti célunk egy szemétlerakó volt Kökény határában.

Nem tudtam mire számítsak, milyen kép fogad majd mikor odaérünk. Persze nem gondoltam, hogy kutya falkák és sirály rajok túrják majd a szemetet, el-el iszkolva a csoportokba verődött guberáló nincstelenek elől, de azért nem voltak jó elvárásaim.

Ezzel szemben meglepően „tiszta” látvány fogadott. Az elvárhatónál is kevesebb bűz és úgy egyébként is jellegtelen 13,5 Ha terület tárult elénk.Pécs szemetét 1981 óta hordják ide, eleinte csak úgy lezuttyantották ahogy a galambok szokták a Széchenyi teret, ’98 óta azonban már figyelnek a környezetterhelés elkerülésére. Mondjuk ez szerintem relatív, mert a völgy, ahol a telep van az egy domb… 29 méter vastag hulladékkal a lábunk alatt! 1 millió m3 szemét, és ez csak a telep első részlege!Biztosan vágjátok milyen kellemes kis trutymó gyűlik össze a szemetes alján, mondjuk a tavaszi szünet végére, ha elfelejtettétek levinni a cuccot hazautazás előtt?! Na, ezt a levet képzeljétek el csak hektoliterekben. Ezt csurgólének hívják a szakemberek, és ha már ők a mesterek, akkor az EU-s szabályozás értelmében fel is fogják, nehogy a vízbázisba jusson. Hogyan? Egy HDPE-nek titulált fóliával kibélelték a völgyet, és a szemétdomb aljára mindenféle övárokrendszeren keresztül kivezetik ezt a „majdnem” veszélyes hulladékot.

Van mit, mert Pécsről és a környékéről naponta 320-350 tonna hulladékot szállítanak ide, ami éves szinten 75 ezer m3-t jelent! Ezek a számok úgy tarkón vágtak, mint ausztrál pásztor a dingó kölyköt! Az életben nem gondoltam volna, hogy kis városunk ilyen számokat produkál!

A minket kalauzoló bátyó elmondta, hogy rendszeresen figyelik a lakosok szemetelési szokásait. A hulladékunk mesél rólunk, elmondja, hogy a város melyik részén lakunk, milyen idősek vagyunk, vastag-e avagy sem a tárcánk és ki tudja még mit. Példának azt hozta fel, hogy a mecseki utcákról érkező kukásautók több whiskys üveget szállítanak, mint mondjuk a Kertvárosiak. Ja, a kapitalizmus már csak ilyen, Uránvárosban számít, hogy visszaváltják Dankó Steve-t…

Részemről díjaztam, hogy bővítik a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit és volumenét, hogy a nyesedékből, kerti hulladékból és gallyakból komposztot készítenek, de az már kicsit furcsa, hogy azt ne mondjam kaki a ventillátorban, hogy technika vagy szándék híján ezt műanyagzsákostól végzik! Fogják az egész cuccot és cakumpakkli ledarálják, majd rostálják, míg komposzt nem lesz, és amíg a műanyagdarabok egészen aprók nem lesznek. Aztán ezzel jól fel is lehet tölteni a parkosítások alkalmával Pécs zöldterületeit, talajjavító célzattal… mintha legépeltem volna már, hogy minden relatív?Élek a gyanúval, hogy inkább a marketing osztály, mint a környezetünkért való aggodalom vezérli a céget, mikor iskolásoknak tartanak előadásokat a „korszerű szemetelésről”. De így vagy úgy, helyeslem, hogy az eljövendő generációkat próbálják ráébreszteni társadalmi érintettségükre. Máshogy nem is megy.

Van jövője a szemétnek, egyre nagyobb lehetőségek rejlenek benne. Már most is nagy részét hasznosítani tudják, példának okádék a beremendi cementmű válogatott hulladék tüzeléséből nyeri a gyártási folyamathoz szükséges hőenergiát. Továbbá már tervezik, hogy a szeméthegyek bomlásából felszabaduló CH4-et is tüzelőanyag gyanánt hasznosítják.

Sok ember dolgozik azon, hogy ne érjen a saját mocskunk a nyakunkig, úgyhogy ezen túl nem folyamodom verbális eszközkészletem kevésbé becses, bár annál veretesebb elemeihez, mikor tavaszi, nyári hajnalokon felver egy kukásautó.

Száz konténernek is egy a gyűjtője, örülök, hogy beszámolhattam erről a Felicity King-mentes váratlan utazásomról, hisz nem baj, ha szembesülünk azzal, hogy a saját hulladékunk nem tűnik el és a vele járó gond nem szűnik meg a lépcsőház melletti kukában.

Szilkó

0 megjegyzés:

Archívum