Search

Content

2008. április 5., szombat

Szabadságot Tibetnek!


Lehetne vitázni arról, hogy a vallás ópiuma-e a népeknek vagy sem, lehetne arról vitázni, hogy a buddhisták vajon sanyargatták-e Tibet népét amikor a kínai kommunisták felszabadították őket, vagy a Kínaiak csak hódítókként jelentek meg Tibetben. Vitázni lehetne, de embereket gyilkolni, véleményüket fegyverrel megzabolázni nem lehet. Ez a Zöld Fiatalok véleménye. Legalább ennyit tehetünk:

Az alábbiakban olvashattok egy nyilt levelet, amiben több civil szervezet fejti ki véleményét, és egy cikket, ami kiegészíti azt :

dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke
Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke
dr. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke
Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága elnöke


Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Házelnök Asszony! Tisztelt Bizottsági Elnök Úr!


A fél évszázada bekövetkezett kínai hódítás és a nyomában megszilárdult kommunista elnyomás brutális eszközökkel igyekezett felszámolni a tibetiek önrendelkezését, természeti és kulturális örökségét. Az erőszaknak Kína mai kapitalista fejlődése sem állja útját. Peking most is az alapvető nemzetközi emberi jogi normákat félresöpörve tiporja el egy nép politikai jogait, vallási és kulturális autonómiáját.

Tibet egyedülálló kultúrával rendelkezik. A buddhista etikára épülő tibeti gondolkodásmód a természeti környezetével saját erőforrásait is felélő emberiség számára fontos és értékes. Ennek elsorvasztásával a kínai hatalom az egész Föld és az utánunk jövő generációk örökségét is pusztítja.

Az elmúlt hetek eseményei felrázták a világ demokratikus közvéleményének lelkiismeretét. Úgy véljük, a megszólalás kötelessége alól hazánk sem vonhatja ki magát. Egy demokratikus politika nem sorolhatja pénzügyi-kereskedelempolitikai szempontok mögé a morális megfontolásokat. A magyar külpolitikának ráadásul alkotmányos kötelezettsége, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak védelmében minden nemzetközi fórumon következetesen fellépjen.

Mi magyarok főleg nem nézhetjük részvétlenül a tibetiek szenvedését. Az ő szabadságvágyukat nem sokkal a mi 56-os forradalmunk után ugyanúgy vérbe fojtották, mint a mienket. De velük ma is ez történik.

Mindezek miatt arra kérjük Önöket, hogy

- valamennyi kínai-magyar kétoldalú politikai, gazdasági, sport- és kulturális diplomáciai érintkezés során határozottan ítéljék el a kínai emberi jogi jogsértéseket;
- kezdeményezzék nemzetközi fórumokon ENSZ-megfigyelők küldését a tibetiek lakta kínai területekre!

Amennyiben a kínai kormány nem tesz politikai lépéseket a tibeti váltság mindkét fél számára elfogadható megoldására, kérjük, ne vegyenek részt a pekingi Olimpia nyitóünnepségén, illetve más, a sporthoz közvetlenül nem kapcsolódó olimpiai rendezvényeken.

Budapest, 2008. március 31.

Tibetet Segítő Társaság
Védegylet
Társaság a Szabadságjogokért
Zöld Fiatalok


És a cikk: katt!

1 megjegyzés:

Névtelen
at: 2008. április 6. 23:46 írta...

See Please Here

Archívum