Search

Content

2008. szeptember 19., péntek

Őrtüzek a Mecsekért

2008. szeptember 20-án 17 órakor mecseki civil szervezetek őrtüzeket gyújtanak a Zengőn, a Hármashegyen, a Misinán, a Tubesen, a Jakabhegyen és a Zöld Völgyben (Zselic - Mecsek között).
A mecseki őrtüzekkel felhívjuk a figyelmet a hegységet fenyegető veszélyekre.

A mecseki tűzgyújtást 2005 óta
az Állampolgári Részvétel Hete nemzetközi kampányhét részeként szervezzük meg (http://arh.kozossegfejlesztes.hu/ ), 2008-ban az első
európai urán-ellenes napon (http://antiatom.blog.hu/2008/09/03/szeptember_20_europai_uran_akcionap ).
Rendezvényünkkel egy napon Bátaszéken tiltakozó fesztivált és konferenciát szervez az Élhető Bátaszékért Egyesület a Greenpeace és Energia Klub részvételével.


Az őrtüzek szervezői az egyes helyszíneken:


ZENGŐ Dretzki Katalin 30/493 82 80 (Pécsváradi Várbaráti Kör)

HÁRMASHEGY Kóró Lajos 30/956 47 31 (Civilek a Zengőért Mozgalom)

MISINA Sárszegi Attila 70/586 59 95 (Lehet más a világ! Aktivista Klub)

TUBES Bodó László 70/316 92 40 (Civilek a Mecsekért Mozgalom)

JAKABHEGY Peták Péter 70/771 35 76 (Istenkúti Közösségért Egyesület)

ZÖLD VÖLGY Gorica, Kán, Gyűrűfű, Korpád. Mátrai Judit 20/411 18 24 (Zöld Völgyért Egyesület)

Mindenkit szeretettel várunk!

2008 szeptember 20-án a Mecsek védelmében elkötelezett 13 civil szervezet a mellékelt nyilatkozatot teszik közzé:

Őrtüzek a Mecsekért

Nyilatkozat az európai urán-ellenes nap és az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából

A Mecsek évmilliói nem válthatók át forintmilliárdokra. A Mecsek érték, életfeltételeket biztosító környezet, amelynek rövid távú gazdasági, hadászati és politikai érdekektől vezérelt bármiféle rombolása visszafordíthatatlan károkat okoz természetben, társadalomban egyaránt.

A Mecsek nem lehet rövidlátó politikai, gazdasági, hadászati érdekek áldozata. A mecseki civilek - EU-s alapelvekkel összhangban - szembeállítják mindezzel az ökológiai érdekeket, az itt élők nemzedékeken átívelő fenntartható gazdasági és közösségi érdekeit.

Tiltakozunk, az ellen, hogy az ausztrál WildHorse Energy uránbányászatot készít elő a Mecsek térségében, Bátaszék, Dinnyeberki valamint Pécs és Orfű határában.
Tiltakozunk az ellen, hogy a nukleáris energiaipari lobbi megfontolás nélkül kockáztassa a Mecsek térségének ivóvízbázisait, elutasítjuk a környezet- és egészségkárosító uránbányászatot.

Tiltakozunk az ellen, hogy a pécsi Hőerőműben újabb “biomassza” blokkot állítsanak üzembe, mert az ilyen centralizált biomassza felhasználás ellenkezik a nemzetközi ajánlásokkal és eddig is súlyosan károsította a Mecsek és a régió erdőségeit.

Tiltakozunk az ellen, hogy tízszeresére növeljék a Bükkösdi kőbánya termelését és a követ cementgyártásra használják fel, mert a haszon külföldre kerül, míg a rombolás és szennyezés következményeit a helyi lakosság és az ország viseli.

Tiltakozunk az ellen, hogy a Mecsek bármelyik csúcsán a józan ésszel és a jogszerűség elveivel szemben erőltessék a katonai radarépítést.

Több, mint hatvan évvel ezelőtt gyújtottak először örömtüzeket civil szervezetek a Mecsek csúcsain, hogy az összefogás erejét és a Mecsek szeretetét hirdessék. Ma őrtüzekkel jelezzük a Zengő, a Hármashegy, a Misina, a Tubes és a Jakabhegy csúcsain valamint a Zöld Völgy településein, hogy rajtunk múlik az ember és a természet történelmi és kultúrtörténeti jelentőségű szerves együttélése.

A mai napon a Mecseket szerető és érte aggódó emberek találkoznak mecseki hegycsúcsokon, egy-egy őrtűz mellett. Személyesen azokkal, akik ott vannak, szimbolikusan pedig mindenkivel, aki szeretné, hogy a Mecsek csodáit a következő nemzedékek is megismerhessék és élvezhessék. A mecseki őrtüzek örömtüzek is, mert ünnepeljük, hogy ezen a napon együtt vagyunk, együtt őrködünk nem csak a lakóhelyünk környékén, a Mecseknek nap, mint nap szemünk elé táruló darabkáján, hanem az egész hegységen támogatjuk egymást és összefogunk.

Rajtunk múlik a Mecsek további sorsa.


2008. szeptember 20.

Bükkösdért Természetvédő és Emberjogi Egyesület, Civilek a Mecsekért Mozgalom, Civilek a Zengőért Mozgalom, Élhető Bátaszékért Egyesület, Hosszúhetény Természeti Értékeiért Egyesület, Istenkúti Közösségért Egyesület, Lehet más a világ! Aktivista Klub, Pécsi Zöld Kör, Pécsváradi Várbaráti Kör, Zöld Völgyért Egyesület, Zöld Fiatalok Pécsi Szervezete, Vasasért Egyesület, Védegylet

6 megjegyzés:

Névtelen
at: 2008. szeptember 20. 12:30 írta...

Mit jelent az, hogy nukleáris energiaipari lobbi megfontolás nélkül kockáztatja a Mecsek térségének ivóvízbázisait? Megfontolás nélkül? Azaz nincs rendelkezésre álló adat a hidrogeológiai viszonyokról, vagy nem ismerik az eddigi rekultiváció és monitoring eredményeit? Mi az, hogy megfontolás nélkül?
Vagy a bányászati módszerekről van valami fogalmatok?
Vagy a kis- és közepes, illetve nagy aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésével kapcsolatban mit tesz az "uránipari lobbi"? Az eu-s szabályozás után szerintetek hova kéne vinni a radioaktív hulladékot?
Honnan legyen energiánk? Kéne még egy atomerőmű! És a durva, hogy lesz is!
MEGFONTOLÁS NÉLKÜL!? Hol éltek ti? Vazze!

Névtelen
at: 2008. szeptember 22. 11:54 írta...

Sziasztok!
Légyszíves írjatok, még erről az ausztrál cégről és a terveikről, mert amiket én találok azok igen kuszának tünnek nekem. Köszi!

Névtelen
at: 2008. szeptember 22. 15:45 írta...

szia! a továbbiakat mailben ok? vagyis küldj egy mailt a zofi@gmail.com-ra és a tovaábbiakat ott.
zuppamann

Névtelen
at: 2008. szeptember 23. 12:18 írta...

Szia!
Próbáltam írni, de a yahoo mindig visszadobja! Lécci írjatok Ti nekem: mecseki@yahoo.com
Érdekelne a wild horse nagyon!
köszönöm

Névtelen
at: 2008. szeptember 29. 21:23 írta...

Köszönöm az infókat! Ja, vagy mégse mert nem küldtetek semmit! mecsek@yahoo.com

Névtelen
at: 2008. szeptember 30. 0:43 írta...

mecseki@yahoo.com

Archívum