Search

Content

2008. november 12., szerda

Klímaébresztő! filmhét

Nagy örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Nagyérdeműt, hogy az országos méretű és méltán híres Klímaébresztő! filmhét eléri szeretett megyénket is!


Hogy mi is ez a filmhét?
A Klímaébresztő! filmhét lehetőséget ad arra, hogy mindenki feltegyen magának néhány alapvető kérdést: mi közöm nekem a klímaváltozáshoz? Mennyiben érint, mennyiben okozom én magam, és mit tehetek én a klíma-káosz elkerüléséért? Keressük a válaszokat is. Mit jelent klíma-tudatosan élni, közlekedni, vásárolni, szórakozni, döntést hozni, várost tervezni, vidéket fejleszteni? És mindezt úgy tenni, hogy tiszteletben tartsuk minden ember vízhez, egészséges környezethez, élelemhez és élethez való jogát. Az éghajlat változik, mi viszont még mindig azon töprengünk, kell-e egyáltalán változtatnunk valamin, és ha igen, miként. A filmek részben, valamint az őket követő beszélgetés többek között ezekre segít választ találni.

A Klímaébresztő! filmhétről, és a további országos vetítési helyszínekről az alábbi weblapon értesülhettek: www.klimaebreszto.net, ahol többek között az alábbi filmek többségének online verziója, vagy bemutatója is megtekinthető.

Előreláthatólag az alábbi, bárki számára nyitott vetítéseken vehettek részt – természetesen teljesen díjmentesen Mohácson és Pécsett:

PÉCS

Dec. 01. (hétfő)
Helyszín: Pécs2010 Menedzsment Központ
Cím: 7621 Pécs, Mária u. 9.
Időpont: 17.00
Film: Katrina gyermekei

A filmről: A Katrina Hurrikán pusztítását követően az áldozatok – New Orleans szegényei – úgy döntenek, nem várnak tovább a kormányzati segélyekre, és saját maguk veszik kezükbe sorsukat: a házak helyreállítását, az egészségügyi ellátást, a gyerekek tanítását, az élelmiszerek megtermelését. A film felveti a kérdést, vajon globalizált világunkban az igazságosabb, szolidaritáson alapuló együttélési formák kialakításához valóban meg kell-e várni a katasztrófát?
(Katrina’s Child, Commonground Collective, 2006, magyar feliratos, 30 perc )
http://www.commongroundrelief.org/node/343

Dec. 02. (kedd)
Helyszín: ANK Művelődési Ház
Cím: 7632 Pécs, Apáczai körtér 1.
Időpont: 18.00
Film: A külvárosok végnapjai (End of Suburbia)

A filmről: A mostani ingázó életmódunk a kocsira és az olajra épül – legyen az benzin, vagy gázolaj, egy autós ingázónak be kell szereznie a napi adagot, hogy ezt az életmód fenntarthassa… Mintha rászoktunk volna az olajra…
A film felteszi a kérdést: mi lesz, amikor a fosszilis energiahordozók „elfogynak", vagy egy kicsi pontosabban megfogalmazva, fenntartható-e egy olyan társadalmi modell, amelyik az olcsó fosszilis energián alapul? Az olaj fogy. Egyre nehezebb elérni, egyre nehezebb kitermelni; csak egyre több konfliktussal és egyre több környezetrombolással fogjuk tudjuk kitermelni azt az anyagot, amelyiktől a társadalmunk függ.
A film az amerikai életmódból indul ki, de a kérdés nálunk is sürgető: Magyarország az egyik legkiszolgáltatottabb ország Európában. A hazánkban felhasznált gáz 80%-át, az olaj 86%-át importáljuk. Az is befolyásoló tényező, hogy milyen mezőgazdaságunk van, hogy történik az áruszállítás, hogyan fűtünk, és hogyan közlekedünk. Olajfüggők vagyunk. Lehet, hogy ideje szembenézni ezzel! Ez jót tenne, nem csak nekünk, hanem az éghajlatnak is, és nem utolsó sorban azoknak is, akik olajban gazdag régiókban élnek, gondoljunk csak Irakra.
(Gregory Greene, 2004, magyar feliratos, 78 perc)


Dec. 04. (csütörtök)
Helyszín: Istenkúti Közösségi Ház
Cím: 7634 Pécs, Fábián Béla u. 9.
Időpont: 18.00
Film: Ide az erőt

A filmről: „Egyre többen ismerik fel, hogy nincs több vesztegetni való időnk, és hogy a megoldást csakis saját magunktól várhatjuk. Angliában, Európa egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátójának, a széntüzelésű Drax erőműnek az árnyékában 600 különböző társadalmi helyzetű ember klímatábort hozott létre, hogy tíz napon át fenntartható életmódot folytassanak, tanuljanak egymástól, és hogy cselekedjenek.”
(Reclaim Power, Cinema Rebelde, 2006, magyar feliratos, 62 perc)

Dec. 06. (szombat)
Helyszín: ANK Közösségi Ház
Cím: 7632 Pécs, Tolsztoj u. 10.
Időpont: 16:00
Film: Ki ölte meg az elektromos autót? (Who killed the electric car)

A filmről: Ez volt az egyik leggyorsabb, leghatékonyabb autó, amit valaha is készítettek. Villannyal működött, nem bocsátott ki szennyező anyagokat, és az autóipar élmezőnyébe röpítette az amerikai technológiát. Azok a szerencsés kevesek, akik vezethették, többé nem akartak megválni tőle. Akkor miért zúzta be a General Motors az EV1 elektromos járműflottáját az arizonai sivatagban?
A Ki ölte meg az elektromos autót? végigköveti a GM EV1 életét és titokzatos halálát, megvizsgálja, hogy milyen kulturális és gazdasági hullámokat keltett, és ezek a hullámok hogy verődtek vissza a kormány és a nagy üzleti vállalkozások termeiben.
(Chris Paine, Sony films, 2005, magyar feliratos, 90 perc)
Előzetes:http://www.sonyclassics.com/whokilledtheelectriccar/

MOHÁCS

Dec. 03. (Szerda)
Helyszín: Ifjúsági Centrum
Cím: 7700 Mohács, Széchenyi tér 17.
Időpont: 13.00
Film: Utolsó óra

A filmről: Leonardo DiCaprio filmje: „Utoljára akkor halt ki ilyen rövid idő alatt ilyen sok faj, amikor 55 millió évvel ezelőtt egy meteor csapódott be nálunk.” Vajon visszafordíthatók-e a változások? Tetszik vagy nem, korunkat elsősorban ez a kérdés határozza meg.

Dec. 04. (Csütörtök)
Helyszín: Ifjúsági centrum
Cím: 7700 Mohács, Széchenyi tér 17.
Időpont: 17.00
Film: Kellemetlen igazság
A filmről: Al Gore filmje, aki majdnem elnök lett, de ehelyett visszatért legfontosabb életcéljához. Meggyőződése, hogy még nem késő változtatni, és hogy az éghajlatváltozást nem tekinthetjük többé politikai kérdésnek. Ez a legnagyobb morális kihívás, mellyel globális civilizációnk szembenéz.
(An InconvenientTruth, Davis Guggenheim, 2006, magyar feliratos,100 perc)

Dec. 05. (Péntek)
Helyszín: Club Next
Cím: 7700 Mohács, Szabadság u. 14.
Időpont: 19.00
Film: Az a kritikus 6 fok
A filmről: A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának növekedésével a következő száz évben akár 6 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet, s ez gyökeresen átalakíthatja világunkat. A dokumentumfilm Mark Lynas brit író, valamint neves klímakutatók segítségével arra keresi a választ, hogy egy egy-, két-, három-, négy-, öt-, netán hatfokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés milyen hatást gyakorolhat a világra. Mi történne, ha a melegedés „csak” kétfokos lenne? Lynas szerint a felmelegedés ezen a ponton túl elszabadult vonathoz válna hasonlatossá.

(Six Degrees Could Change the World, National Geographic, 2007, magyar szinkron, 90perc)

0 megjegyzés:

Archívum