Search

Content

2008. december 18., csütörtök

Aktivisták az egyetemeken – Angliában és itthon

Két lelkes, kíváncsi és nagyon szerencsés lány (Schnierer Katalin és Kollár Zsuzsanna) járhatta meg a Védegylet jóvoltából a birminghami Shared Planet konferenciát, melyet 2008. november 21. és 23. között rendeztek meg. A rendezvényt megelőzően a lányok egy oxfordi expedíció keretében a szervezőkkel, azaz a People & Planet névre hallgató angol diákszervezettel is megismerkedtek.

A rendezvény előtt három nappal érkeztem a People & Planet székhelyére, egyrészt, hogy a vendéglátásért cserébe egy kicsit segítsek az előkészületekben, másrészt, hogy jobban megismerhessem a szervezetet. Zsuzsa egy nappal később csatlakozott hozzám. A People & Planet – ahogy azt már korábban is sejtettem, és amiért mindenképpen közelebbről is meg szerettem volna ismerni őket – zseniális. Kb. negyven éve működik és hatalmas. Óvva is intettek egyből, hogy eszünkbe ne jusson, hogy egyből ilyen nagyra törjünk, hisz ehhez idő kell: még Angliában is 40 év…Bár még sok mindent nem értek, nekem úgy tűnik, a P&P egy ernyőszervezet – vagy valami nagyon hasonló. Egyrészt már létező egyetemi csoportok csatlakoznak hozzájuk (hol 100%-osan, hol egy-egy kampány erejéig), illetve segítik új csoportok kialakulását is. Hatalmas méretüknél fogva képzéseket, kézikönyveket, segítő kezet nyújtanak az új kezdeményezésekhez, illetve még millió mással foglalkoznak. Többek között évente megrendezik a Shared Planet konferenciát, ahol az ő jelenlegi és volt aktivistái gyűlnek össze az Egyesült Királyság legkülönbözőbb pontjairól, hogy tanuljanak, motivációt gyűjtsenek, ismerkedjenek és mulassanak. A szervezet méreteit szemléltethetjük azzal is, hogy az idei konferencián több mint 800 fő jelent meg!

Évente több kampányt dolgoznak ki, melyeket az adott évi fórumukon vitatnak meg – mivel ez egy teljes egészében demokratikus szervezet. Itt aztán eldől, mire költik majd a pénzüket, abban az évben milyen akciókat támogatnak majd. Számítanak a csoportok kreativitására, a legvadabb helyi akciókra, illetve támogatják őket kampánycsomagokkal, szóróanyagokkal, kézikönyvekkel és tanácsokkal.Talán a legérdekesebb kampányuk a Go Green elnevezésű, mely az oktatási intézmények ökológiai lábnyomát hivatott csökkenteni. A kampány tippeket ad a hallgatóknak, hogyan gyakorolhatnak leghatékonyabban nyomást a döntéshozókra. Külön kiemelendő a Green League elnevezésű lista, mely számos szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, az alapján, hogy mennyire zöldek. Mivel a rangsor kellő nyilvánosságot kapott, az általa gyakorolt nyomás segítségével már egy év alatt igen komoly eredményeket érhetett el a szervezet az oktatás „zöldítésében".

Az út számomra rendkívül hasznosnak bizonyult, és még hasznosabb lehet, ha a nyári, képzésekkel teli, szűkebb körű Summer Gathering-jükre is eljuthatok. Nagyon sokat tanultam arról, hogyan is fest egy jól működő szervezet és mekkora ereje lehet. Nagyon szeretném, ha létrejöhetne egy olyan kapcsolat hazánk és az angol szervezet között, melynek segítségével a magyar zöld diákszervezetek is megerősödhetnek, illetve elszaporodhatnak! Nekem úgy tűnt, az angolok rendkívül nyitottak ebben, és remélhetőleg itthon sem lesz hiány lelkesedésben, valamint további segítő kezekre talál a kezdeményezés.

0 megjegyzés:

Archívum