Search

Content

2008. december 11., csütörtök

Zöldek az egyetemeken – Beszélgetés és tapasztalatcsere a Toldi moziban - Klímaébresztő filmhét

A prezentáció és beszélgetés eredetileg az angliai People & Planet nevezetű diákszervezetnél tett látogatásunk beszámolójának indult, azonban már a tervezés stádiumában új értelmet nyert. Én személy szerint azért utaztam ki, hogy tanuljak ettől a hihetetlen jól működő szervezettől, és haza hozzak egy kicsit a tapasztalataikból, ötleteikből. Ugyanis pillanatnyilag az egyik nagy álmom az, hogy a zöld gondolatok megjelenhessenek a felsőoktatási intézmények falain belül, s mindezt aktív diákok robbantsák ki!Nagyon tetszett az ötlet, hogy számoljak be arról is, mi zajlik most Pécsi Tudományegyetemen a ZöFi Pécs szervezésében, azaz hogyan próbálnak betörni szeptember óta az egyetem és a diákok életébe. Ennek a rendkívül fiatal, és még igen bizonytalan lábakon álló kezdeményezés tapasztalatairól, kérdéseiről, nehézségeiről számoltam be 2008. december 6-án a Toldi moziban abban bízva, hogy végre tanácsokra, ötletekre, segítségre lelhetek, ami nagy szerencsémre végre bekövetkezett!

Prezentációmat Judité követte, aki a BME Zöld Körénekének tagja, és az ő, már régebbi tapasztalatokkal rendelkező szervezetének működéséről számolt be. Közben feltűnt, hogy egy fiú serényen jegyzetel mellettünk. Kiderült, ő Kapos Bálint, az ELTE Környezettudományi Klubjának tagja. Így az előadásokat követően már három érintettel folytatódhatott egy igen izgalmas beszélgetés.

Személy szerint rengeteg ötlettel és inspirációval gazdagodtam, s ugyanakkor kétségekkel is, hogy valóban sikerül-e annyira megszilárdítani pécsi kezdeményezésünket a tanév végéig (merthogy én végzek az egyetemen), hogy az tovább működjön az elkövetkező években is. Én nem fogom feladni, és megnyugtat, hogy végre találkoztam olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak, és megvan a lehetőség, hogy segítsük egymást, tapasztalatot cseréljünk.

Már a People & Planet kapcsán is felmerült bennem – és felmerült a beszélgetés folyamán másokban is -, hogy érdemes lenne egyesíteni az erőinket, és létrehozni egy olyan ernyőszervezetet, ami az egyes szervezetek függetlenségét megtartva segítené a tapasztalatcserét, illetve közösen nagyobb erővel léphetnénk fel, vagy akár közös képzéseket is szervezhetnénk. Valamint, amiről még én álmodok: közösen akár más felsőoktatási intézményekben is előhívhatnánk hasonló kezdeményezéseket.

Hiszem, hogy a társaság elég lelkes volt ahhoz, hogy a továbbiakban felvegye és fenntartsa egymással a kapcsolatot, illetve remélem, hogy további szervezetek is csatlakoznának hozzánk.

S hogy pontosan miről szólt a kb. másfél órás beszélgetés? Szervezeti felépítésről, toborzásról, motivációkról, finanszírozásról, akciókról, tervekről, segítségkérésről és válaszokról, képzésekről, csapatépítésről és még rengeteg másról.

1 megjegyzés:

Unknown says:
at: 2012. augusztus 29. 13:56 írta...

Ernyire bunkó zöldeket még nem tálam....

Archívum