Search

Content

2009. szeptember 1., kedd

Vége a nyárnak

"Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak..." Illetve járnának, ha civilizációnk nem tette volna tönkre a környezetünket. De sebaj, a környezeti, gazdasági és társadalmi válság kellős közepén, a katasztrófa felé haladva, azért mi elmentünk majd' minden fesztiválra, és természetesen nem, mi nem szórakoztunk, hanem osztottuk az igét, szedtük a szemetet a fesztiválozók után, és tíz órakor aludni tértünk, hogy reggel hatkor frissen-fitten újult erővel tudjuk megmenteni a világot (kacsint). Következzék egy összefoglaló a nyárról, nem kronologikus sorrendben, és nem egy szerző pennájából (főleg, hogy mindenki gépelte):

Rockmaraton először, másodszor…másodszor

Az idei Rockmaraton több szempontból is érdekesen sikerült.
Először is, a ZöFi Pécs 5 fővel képviseltette magát, közvetlenül a Local Heroes Tehetségkutató színpad másik oldalán, így aztán elég nehéz volt kommunikálni délelőttönként. Sebaj, a Zöfi találékony, és szeret együttműködni, így Az Emberség Erejével Alapítvány Menedékében, vagy előtte, a zöld fűben tartotta meg az idei év legtöbb embert vonzó programját, a szerepjátékot.


Másodszor, kiderült, hogy a gyóntatófülke, ami szintén új találmány volt a Rockmaratonon, nem csak gyónásra jó, hanem megvitatni az élet nagy környezeti kérdéseit is. Meglepően sokan jöttek.
Harmadszor, a kézművesség azért jó dolog, mert egyrészt újrahasznosítjuk a sok hulladékot, másrészt lehet közben beszélgetni, harmadrészt pedig egyre újabb és újabb ötletek származnak belőle, úgymint az origami sárkány, vagy a függő daruk a tetrapackon. Negyedszer a rajzverseny, ahol visszajáró és új érdeklődők szintén megszenvedtek, ahol a pihentebbnél pihentebb emberek nemhogy a gyíkra, halra, de még a kacsacsőrű emlősre is tudtak képviccet találni, és ahol még a művészi tehetségek is kibontakozhattak. Zsófi és Viki teahajtogatott érmeinek nagy sikere volt, és a kézzel festett pólónknak is örült az első helyezett. Ötödször, meglepően sok rocker, punk környezettudatos, a tesztek nem bizonyultak elég nehéznek, illetve sokan szelektíven gyűjtik a szemetet és kisebb az ökológiai lábnyomuk, mint a magyarországi átlagnak.
Hatodszor, az üzenőfal izgalmas, a henna meg szép.
Hetedszer, az új trend a fülbevaló lepkéből és a fülbevaló daruból.
Nyolcadszor, azért koncerten is voltunk. Néha. A ZöFi-ben jobb volt. A társaság. Is.
Kilencedszer, a Rockmaraton túl nagy az identitásjátékhoz, pedig sokan keresték.
Tizedszer, ami még kimaradt…rádióinterjú kétszer, élőkönyvtár, ami érdeklődés hiányában elmaradt, újságírói körkép, és minden, ami nem ZöFi, de valahol mégis kapcsolódik.
Jövőre új felvonás…harmadszor.
Képek.

A Szigeten a pesti és a vidéki ZöFi-k hagyományosan együtt mulatnak, így mindenkinek saját sztorija van. Amikor mi (illetve aki ezt a sorokat írja) voltunk reggel esett az eső, így nem volt senki, csak a Duna Tv csinált interjút és irányította az ott lévő civileket egyik sátortól a másikhoz, hogy legyen ember a vágóképeken (szerintük nem volt furcsa, hogy minden standnál ugyanazok vannak.

European start 2009 - Pécs

Július 12-19 között került megrendezésre Pécsett a European Start nevű rendezvény immáron harmadik alkalommal, amit akár európai rockertalálkozónak is becézhetünk. Noha 15 és 25 év közötti fiatal rockzenészek találkozójának volt kikiálltva a rendezvény, a résztvevő 5 ország ifjú zenészei (betűrendben Ausztria, Belgium, Finnország, Magyarország és Románia ) széles zenei kínálattal érkeztek. Mivel a rendezvény időpontja majdnem pont egybeesett az EFOTT-éval, ezért a ZöFi csapat egy része itt, másik része pedig ott képviseltette magát.
Hogy is került a ZöFi egy rockzenei találkozóra?!


A rendezvény központi témája (természetesen a zene mellett) a globalizáció és a környezettudatosság volt. Éppen ezért felkérték szervezetünket, hogy 2 napra szervezzen a lelkes zenészpalántáknak „valami zöldet”.
Ennek megfelelően az első napon röviden bemutatkoztunk, majd egy ökológiai lábnyom-számítást végeztünk egyénenként, majd megnéztük az országok eredményeit, beszélgettünk a problémákról és azok lehetséges megoldási módjáról. Ezután a kultúrák közötti különbségekre szerettük volna felhívni a figyelmet a barnga-val, amelynek nagy sikere volt.


A következő napra meghirdetett (fakultatív) globális nevelésre sajnos nem került sor, mivel a „zöld programmal” egy időpontra tervezett hangszerkészítés (rockzenészekről lévén szó) nagyobb népszerűségnek örvendett... De ez nem szegte kedvünket, mi sem maradtunk restek, a tetrapack-pénztárca készítésének rejtelmeibe vezettük be az ifjakat Istenkúton.
Összességében azt gondolom, hogy tettünk valamit a fiatalok környezettudatosabb gondolkodásáért, mivel a rendezvény végefelé már jónéhányan büszkélkedtek: „Look! I’ve put it into the trash. I took a green step”.
Ezúton szeretnénk megköszönni a Pécsi Ifjúsági Központnak a lehetőséget, hogy ott lehettünk, és reméljük jövőre is találkozunk!
Csók és képek itt.

Az Ördögkatlan fesztivál kicsi, hangulatos fesztiválocska volt, a partisátrunk felállításán kívül (tűző napon, órákon keresztül bénáskodni, a civil utca legtöbb aktivistájának örömére nem nagy móka) nem sok dolgunk akadt.

A SZIN pedig annyira a nyár végén volt, hogy nem is emlékszünk rá, csak a Novákra (rá is csak a lányok).

Egy kicsit poros, egy kicsit forró, de a miénk lett végül…mármint az egyik stand a bajai EFOTT-on.

Amikor megérkeztünk a civil falu helyszínére, Bogival közösen megállapítottuk, hogy erre - ittas állapotban - igen veszélyes lesz közlekedni. Az ok: a föld egyenetlensége, a farönkök és a földből kiálló gyökerek. Persze ez minket nem tántorított el semmitől... A percek alatt mindent – köztük minket is - belepő por is csak egy ideig volt zavaró, aztán megszoktuk.

Lényeg a lényeg, hogy ez a fesztivál is hasonlóképpen zajlott, mint az előzők: volt hulladék kézművesség, tesztkitöltés, játék és beszélgetés az érdeklődőkkel. Ezenkívül voltak nagyon jó fej szomszéd civilek, igazi fesztiválarcok és komoly terveket szövögető civilszervezetek. Az utóbbihoz tartozik a gödöllői Szent István Egyetem Klímairodája, akikkel elérhetőséget is cseréltünk, a közös programok reményében.

A környezettudatos szemléletformálás mellett maradt időnk kicsit körbenézni, hogy milyen lehetőségek vannak még a fesztiválon. Találtunk egy PEN sátrat, ahol a szex-activity után egy-egy pólóval lettünk gazdagabbak. Megpróbáltuk megméretni a vércukorszintünket, de az illetékesek még aludtak… Így, tovább haladtunk és végül egy életnagyságú társasjátéknál kötöttünk ki, ahol Szandrával még kötelet is húztunk…ketten, egymás ellen.

Mindent összegezve ez is egy nagyon jó fesztivál volt: sok látogatóval és érdekes emberekkel. Új kapcsolatokat építettünk és élveztük minden percét, még a legforróbb napokon is. Remélem jövőre Pécsen is ott lehetünk.

0 megjegyzés:

Archívum