Content

2010. február 15., hétfő

Nyílt levél az Auchannak

Tisztelt Jean-Paul Filliat úr!

A Tudatos Vásárlók Egyesületéhez (TVE) is eljutottak azok a hírek, melyek szerint az Auchan dunakeszi áruházának bővítése sérülékeny természetes élőhelyeket érint. A nyilvánosságra került tervek alapján úgy gondoljuk, hogy tervezett beruházás komoly természetvédelmi károkat okozna, még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg. A kérdéses élőhely kifejezetten érzékeny, a terület közelében végzett legkisebb beavatkozás is káros lehet. Emellett bármilyen, a felület nagyarányú „lebetonozásával" járó beruházás megbolygatja a terület felszín alatti vizeinek minőségét és biodiverzitását. Nem kétséges, hogy ezek a problémák fokozottan érintenék az érzékeny természetes élőhelyeket.

Az Auchan nemzetközi központja nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődés elveinek követésére és a társadalmi felelősségvállalásra. Úgy gondoljuk, hogy a tervezett beruházás nem csak a természeti értékek védelme szempontjából káros, de az Auchan elveinek is ellentmond. Idézet az Auchan nemzetközi honlapjáról: „A hulladékok kezelése, a természeti erőforrások használatának optimalizálása, környezetbarát, minőségi termékek forgalmazása, vagy a kereskedelmi létesítmények megfelelő építészeti beillesztése a tájba mind olyan tevékenységek, amelyeket a vállalat a környezetvédelem érdekében tesz."

A felelős vállalati működés, mint azt bizonyára az Auchan is tudja és követi, túlmutat a jogszabályok betartásán. Lényege a vállalatok a törvényi előírásokat meghaladó (!), a környezetért és a társadalomért vállalt felelős magatartása.

Arra kérjük tehát az Auchant, hogy nyilvános bejelentésben tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy eláll a beruházástól, s hogy e döntése akkor is fennáll, ha ezt a javuló gazdasági körülmények lehetővé tennék.

Kérjük, hogy bejelentésüket, miszerint elállnak a beruházástól legkésőbb 2010. február 28-ig tegyék meg, és erről írásban is tájékoztassák az egyesületünket.

Amennyiben bejelentésüket nem teszik meg a fenti határidőig, illetve arról tájékoztatják egyesületünket, hogy nem állnak el a beruházástól, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, valamint a lent felsorolt szervezetek a média nyilvánossága előtt csatlakoznak a helyi szervezetek által már 2009 decemberében meghirdetett bojkotthoz. A bojkottot az Auchan összes üzletére kiterjesztjük. A jelen levelünket aláíró szervezetek becsléseink szerint több tízezer fős fogyasztói csoportot tudnak mozgósítani a bojkottban való részvételre. Olyan fogyasztókat, akiknek fontos az Auchan társadalmilag felelős magatartása és akik készek a bojkottra ha úgy látják, hogy ez nem teljesül.

A bojkott felhívást eljuttatjuk a megfelelő nemzetközi fórumokra is. A bojkottok komoly hatással lehetnek egy vállalat megítélésére. Felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság több mint egy hatoda csatlakozott már bojkottokhoz, és minden második állampolgár kész környezetvédelmi okok miatt bojkotthoz csatlakozni. Bízunk abban, hogy nem kell ehhez az eszközhöz folyamodnunk.

Hangsúlyozzuk, a TVE még nem csatlakozott az Auchan ellen korábban meghirdetett bojkotthoz, de amennyiben a vállalat nem tesz ígéretet arra, hogy eláll a beruházástól, támogatóinkkal együtt készek vagyunk csatlakozni és a nyilvánosság eszközeivel támogatni a kezdeményezést.

Jelen levelünket, és az Önök válaszát közzétesszük a www.tudatosvasarlo.hu-n, valamint a TVE és a csatlakozó szervezetek egyéb kommunikációs fórumain.

Bízva abban, hogy az Auchan döntéseit a vállalat felelős működésének szellemében hozza, várjuk válaszukat.

Tisztelettel,

Horváth Gergő
Tudatos Vásárlók Egyesülete
ügyvezető

Budapest, 2010. február 12.

Az alábbi szervezetek részt vesznek a bojkott országos kampánnyá fokozásában, amennyiben az Auchan 2010. február 28-ig nem tesz bejelentést arról, hogy lemond a dunakeszi áruház bővítéséről.

Tudatos Vásárlók Egyesülete
Alag Lakóparkért Egyesület
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület