Search

Content

2010. február 15., hétfő

Nyílt levél az Auchannak

Tisztelt Jean-Paul Filliat úr!

A Tudatos Vásárlók Egyesületéhez (TVE) is eljutottak azok a hírek, melyek szerint az Auchan dunakeszi áruházának bővítése sérülékeny természetes élőhelyeket érint. A nyilvánosságra került tervek alapján úgy gondoljuk, hogy tervezett beruházás komoly természetvédelmi károkat okozna, még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg. A kérdéses élőhely kifejezetten érzékeny, a terület közelében végzett legkisebb beavatkozás is káros lehet. Emellett bármilyen, a felület nagyarányú „lebetonozásával" járó beruházás megbolygatja a terület felszín alatti vizeinek minőségét és biodiverzitását. Nem kétséges, hogy ezek a problémák fokozottan érintenék az érzékeny természetes élőhelyeket.

Az Auchan nemzetközi központja nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődés elveinek követésére és a társadalmi felelősségvállalásra. Úgy gondoljuk, hogy a tervezett beruházás nem csak a természeti értékek védelme szempontjából káros, de az Auchan elveinek is ellentmond. Idézet az Auchan nemzetközi honlapjáról: „A hulladékok kezelése, a természeti erőforrások használatának optimalizálása, környezetbarát, minőségi termékek forgalmazása, vagy a kereskedelmi létesítmények megfelelő építészeti beillesztése a tájba mind olyan tevékenységek, amelyeket a vállalat a környezetvédelem érdekében tesz."

A felelős vállalati működés, mint azt bizonyára az Auchan is tudja és követi, túlmutat a jogszabályok betartásán. Lényege a vállalatok a törvényi előírásokat meghaladó (!), a környezetért és a társadalomért vállalt felelős magatartása.

Arra kérjük tehát az Auchant, hogy nyilvános bejelentésben tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy eláll a beruházástól, s hogy e döntése akkor is fennáll, ha ezt a javuló gazdasági körülmények lehetővé tennék.

Kérjük, hogy bejelentésüket, miszerint elállnak a beruházástól legkésőbb 2010. február 28-ig tegyék meg, és erről írásban is tájékoztassák az egyesületünket.

Amennyiben bejelentésüket nem teszik meg a fenti határidőig, illetve arról tájékoztatják egyesületünket, hogy nem állnak el a beruházástól, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, valamint a lent felsorolt szervezetek a média nyilvánossága előtt csatlakoznak a helyi szervezetek által már 2009 decemberében meghirdetett bojkotthoz. A bojkottot az Auchan összes üzletére kiterjesztjük. A jelen levelünket aláíró szervezetek becsléseink szerint több tízezer fős fogyasztói csoportot tudnak mozgósítani a bojkottban való részvételre. Olyan fogyasztókat, akiknek fontos az Auchan társadalmilag felelős magatartása és akik készek a bojkottra ha úgy látják, hogy ez nem teljesül.

A bojkott felhívást eljuttatjuk a megfelelő nemzetközi fórumokra is. A bojkottok komoly hatással lehetnek egy vállalat megítélésére. Felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság több mint egy hatoda csatlakozott már bojkottokhoz, és minden második állampolgár kész környezetvédelmi okok miatt bojkotthoz csatlakozni. Bízunk abban, hogy nem kell ehhez az eszközhöz folyamodnunk.

Hangsúlyozzuk, a TVE még nem csatlakozott az Auchan ellen korábban meghirdetett bojkotthoz, de amennyiben a vállalat nem tesz ígéretet arra, hogy eláll a beruházástól, támogatóinkkal együtt készek vagyunk csatlakozni és a nyilvánosság eszközeivel támogatni a kezdeményezést.

Jelen levelünket, és az Önök válaszát közzétesszük a www.tudatosvasarlo.hu-n, valamint a TVE és a csatlakozó szervezetek egyéb kommunikációs fórumain.

Bízva abban, hogy az Auchan döntéseit a vállalat felelős működésének szellemében hozza, várjuk válaszukat.

Tisztelettel,

Horváth Gergő
Tudatos Vásárlók Egyesülete
ügyvezető

Budapest, 2010. február 12.

Az alábbi szervezetek részt vesznek a bojkott országos kampánnyá fokozásában, amennyiben az Auchan 2010. február 28-ig nem tesz bejelentést arról, hogy lemond a dunakeszi áruház bővítéséről.

Tudatos Vásárlók Egyesülete
Alag Lakóparkért Egyesület
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete
Független Ökológiai Központ
GATE Zöld Klub
Hulladék Munkaszövetség
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Levegő Munkacsoport
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Pécsi Zöld Kör
Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület
Védegylet

A levél elküldése óta jelezte csatlakozását:

Reflex Környezetvédő Egyesület
Élőlánc Magyarországért
Zöld Fiatalok

/Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete/

0 megjegyzés:

Archívum