Search

Content

2010. november 15., hétfő

Ökonap a BTK-n

A Zöld Fiatalok Egyesület Pécs és PTE BTK Hallgatói Önkormányzat közös programja a fenntartható fejlődésért.
A jövő értelmiségét szólítjuk meg, hiszen nekik különösen nagy szerepük van egy fenntartható világ megteremtésében. Célunk az egyén felelősségének hangsúlyozása, a „ha mások nem teszik, én miért tegyem?” szemléletnek kritikája, az egyetemisták szemléletformálása a közös jövőnk jegyében.
Az egész napos programon megismerkedhetsz a fenntartható fejlődés fogalmával. Próbára teheted tudásodat az ember által okozott katasztrófák témakörében. Az Ökonapra több aktív pécsi civil szervezet is ellátogatott, illetve izgalmas találkozások várnak az Élő-könyvtárban is. A cserebere piac és recycling kézművesség a hulladékcsökkentés új alternatíváiként mutatkozik be. Az erre járók megízlelhetik a méltányos kereskedelemből származó luxuscikkek (kávé, tea) ízét is. A Szenes Klubba betérve pedig kritikai filmeket tekinthetsz meg.
Várunk szeretettel!

Időpont: 2010. november 16. kedd 10-18 óráig.
Helyszín: PTE BTK/TTK Aula (Pécs, Ifjúság útja 6.)

Programok:


11:50 Tapossa Laposra Flash mob – Hozz magaddal egy üres pillepalackot vagy tetra pak dobozt, és taposd laposra!

12:00 Üres Tér Társulat performansza
„Tehetetlenség és emberi szerepvállalás Földünk egészségében - avagy: hol kezdődik a felelősség, a tudatosság, a tudatos felelősségvállalás? Mihez kezdünk személy szerint a jelenünkkel? Mit teszünk a jövőnkért? Performanszunk a személyes szerep súlyát keresi pillanatképekben; olyan szituációban, ahol a megvezetettség, a nyomás, a kényszer az úr.”

12:00-16:00 Greenpeace Magyarország tagbevonó program, információs délután érdeklődőknek, aktivistajelölteknek kisfilmekkel.

10-18 óráig folyamatosan:


Filmvetítések a Szenesben – Filmek a fenntartható fejlődésért

Recycling kézművesség – Szemétből lesz a cserebogár? Az ember szemetelő lény, de hogyan oldja meg, hogy ne fulladjon bele saját hulladékába? Mi segítünk kicsit. Itt kiélheted kreativitásod. Készíts hulladékból használati tárgyakat!

Ökolábnyom számítás – A Te életviteled fenntartható a Földön? Könnyen kiszámolhatod, és még ma elkezdhetsz változtatni.

Óriás katasztrófatérkép - Ismerd meg az ember által okozott katasztrófákat! És segíts, hogy többet ne történhessenek ilyenek!

Cserebere piac - Pénzmentes piactér – Kacat, ruci, mütyűr... Kerülgeted? Porfogó? Ki ne dobd, inkább hozd magaddal, mert másnak kincset érhet, és Te is rálelhetsz a neked valóra!

Fair Trade kávézó – méltányos kereskedelemből származó bio kávék és teák.

Zöld gyóntató – Tegnap is stand by-ban hagytad a gépet? Fogmosáshoz több mint egy pohár vízet használtál? Ejnye! Itt meggyónhatod a Földanya ellen elkövetett bűneidet.

Élő Könyvtár – A pécsi Esélyek Háza szervezésében
Az Élő Könyvtár úgy működik, mint egy hagyományos könyvtár, a kölcsönözhető könyvek azonban élő személyek, sztereotípiáink, előítéleteink „áldozatai”: lehet buddhista, mozgássérült, feminista, volt szerhasználó, látássérült vagy akár homoszexuális. Az „olvasás” pedig személyes beszélgetés, mely során olyan kérdéseket tehetünk fel könyvünknek, amire mindig is szerettünk volna választ kapni, csak sosem volt merszünk, vagy lehetőségünk megkérdezni. Olvasójegyünkkel nyitottságot, kíváncsiságot és némi empátiát is „váltottunk”. A kikölcsönzött élő könyv nemcsak válaszol kérdéseinkre, hanem vissza is kérdezhet, így könyv és olvasó, egymás nézőpontját megismerve, saját élményekkel gazdagodva fejezheti be a kölcsönzést.

0 megjegyzés:

Archívum