Search

Content

2011. február 8., kedd

Globális Nevelés Regionális Kerekasztal

2011 február 23-án kerül megrendezésre Pécsett a Globális Nevelés Regionális Kerekasztal, melynek célja, hogy bemutassa a Globális Nevelés programot az érdeklődőknek.

A teljes program megtekinthető az alábbi link alatt.

Másnap, 24-én a Tükörben a Világ műhelynap során bemutatjuk a Globális Nevelés program gyakorlati alkalmazhatóságát. Két szervezet, a Zöld Fiatalok Egyesület és Az emberség erejével Alapítvány mutatja be oktatási módszereit.

Időpont: Február 24 csütörtök 13:00 – 17:30
Helyszín: Zenész Ifjúsági Otthon (ZION), Zsolnay Vilmos u. 109. 

A műhelynap alatt az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a globális nevelés program gondolatiságába, gyakorlatába, módszereibe. A műhelynap során olyan jól használható, dinamikus módszereket mutatnak be a trénerek, melyek a mindennapi oktatási gyakorlatba is könnyen beilleszthetők. Az érdeklődők két oktatási gyakorlat közül választhatnak: az Emberség Erejével Alapítvány a szegénység témakörének, míg a Zöld Fiatalok Egyesület a globalizáció fogalmának, illetve a globalizáció okozta problémáknak a feldolgozási lehetőségeit mutatják be.   

A műhelynapon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a Galambos Attilánál kell jelezni a galambos.a@zofi.hu e-mail címen. Kérjük hogy a jelentkezésnél jelezzék, hogy melyik szervezet programján vennének részt. Minden érdeklődő egy a globális neveléshez kapcsolódó segédanyagokat tartalmazó CD-t kap ajándékba.

13:00 Regisztráció
13.30 Összefoglaló előadás a globális nevelésről és a DVD bemutatása.
14.00 Workshopok 1
15.30 Szünet (Fair Trade kávé- és tea kóstoló)
16.00 Workshopok 2
17.30 Program vége, kérdések, ZION bejárása

Az Emberség Erejével Alapítvány programja:

Téma: A globális problémák közül az egyik legaktuálisabb a szegénység kérdése. A társadalmi rétegek közötti szakadék országunkon belül is elmélyült, nem beszélve a "fejlett" nyugat és a harmadik világ, vagyis a globális észak és dél viszonyában nézve.
Cél: A résztvevők érzékenyítése a témában. Annak belátása, hogy a kapitalista rendszer hogyan működik, mennyire befolyásolja az esélyeinket az anyagi háttér az életünk során, valamint annak felismerése, hogy a gazdagság mennyire érdem és mennyire egy állapot.
Módszer: A szokásos műhely kereteket tartva, a foglalkozás egy felvezető, bemelegítő fázissal kezdődik és értékeléssel zárul. A téma feldolgozása során megismerhetjük egymás gondolatait a szegénységről, annak okairól és arról, hogy mennyiben befolyásolja ez az állapot egy ember életét, majd játékosan szimuláljuk, mennyire különböző esélyei vannak bizonyos embereknek a pénz megszerzésére, végül megvizsgáljuk, mennyiben befolyásolja a gazdagságot és a szegénységet a származás, az iskolázottság, a vallás, a biológiai nem, vagy valamilyen látható fogyatékosság.

A Zöld Fiatalok Egyesület programja:

A tréning alatt feldolgozzuk a globalizáció fogalmát, majd érintjük a globális nevelés maastrichti deklarációban meghatározott részterületeit: az oktatás és képzés a fejlődésért, az emberi jogi oktatást, a fenntarthatóságért nevelést, a békére nevelést, az interkulturális nevelést és a polgárrá nevelést. Ezeket a részterületek különböző módszertani gyakorlatokon keresztül próbálhatják ki a résztvevők. A gyakorlatok az ajándékba kapott DVD-n szereplő oktatási segédanyagokból lesznek kiválasztva. A műhelynap alatt nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan gyakorlatokat mutassunk be, melyek a hagyományos oktatási keretek között is alkalmazhatóak.

Letölthető program.


A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium a korábbi Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jogutódjának Zöld Forrás pályázata támogatta.

1 megjegyzés:

Doyrath says:
at: 2011. február 15. 14:18 írta...

http://palyazatok.org/zold-ujsagiro-kerestetik-cikkiro-palyazat/

Archívum