Search

Content

2011. június 18., szombat

Te mit tennél 500 méteren?

Képzeljük el az utcát, ahol lakunk! Házakat látunk. Jönnek-mennek az emberek, a forgalmas úttesten autók száguldanak fel és alá. A zebránál türelmetlen emberek csoportja toporog. A házak fala szürkéllik a rárakódott mocsoktól. Mi pedig késésben vagyunk, de az autónk csak lépésben tudja elérni a célját. Feszültek vagyunk és idegesek. A stressz barázdái mogorván üldögélnek a homlokunkon.
És ez megy minden nap.
Próbáljunk meg ellazulni. A felgyülemlett feszültséget magunk mögött hagyva, a lehetséges világok egyikébe kerülünk, ahol tiszta az utca, nem siet senki, legfeljebb egy-egy kocogó. Ahol nyomuk sincs az autóknak. A motort pedig még hírből sem ismerik. A szmog fogalma nem is létezik. Az emberek nyugodtak és nincs semmilyen tüdőelváltozásuk, hogy a többi autózás okozta bántalomról ne is beszéljek. Valakik tollasoznak az úton, néha elteker egy-egy bringás csilingelve. Gyerekek játszanak ugráló iskolát. Virágok nyílnak a lábunk nyomán… Hát nem csodálatos?
Akkor most, ha már kellőképpen ellazultunk ebben az állapotban, csettintésre nyissuk ki a szemünket, és vegyük észre: ilyen már csak a mesékben van!
Vagy mégsem? Győződj meg róla Magad, hogy vannak még csodák 500 méteren!
Ki gondolta volna, hogy egyszer bátran kifeküdhetsz napozni oda, ahol "normális" esetben autók járnak? És ahhoz mit szólnál, ha egész nap zene szólna a busz megállójában, és együttesek váltanák egymást, amíg te egy babzsákon ücsörögnél és mondjuk egy színdarabot csodálnál, vagy Fair Trade kávét szürcsölgetnél a vidám emberek között? A gyerekek rajzversenyen próbálhatják ki magukat, de csinálhatunk egy csomó más dolgot, mert nem mondok nagyot, ha azt állítom, lesz minden aznap, csak gyere el, hogy ki ne maradj!"
Van aki emlékszik erre a felhívásra? 2008-ban csináltuk meg az első 500 méteres akciónkat, amikor az Irgalmasok útját foglaltuk el egy napra.
Több év telt el, és mi folyamatosan terveztük, hogy újra felhívjuk a figyelmet az ésszerű autóhasználatra ezzel az akcióval, és 2011-ben ismét meg tudjuk szervezni ezt a programot.
Idén, szeptember 24-án újra lesz 500 Méteres Kampány, de most nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a pécsi fiatalokkal közösen, az ő ötleteikkel töltsük meg azt az 500 métert, amit a környezetvédelemért egy kicsit elfoglalunk.
Ha érdeklődtök, ha kíváncsiak vagytok csatlakozzatok, és olvassátok el pályázati felhívásunkat >>

0 megjegyzés:

Archívum