Search

Content

2012. július 26., csütörtök

Hétfőn féltünk

2012. július 23-án a cigánybűnözés ellen és a halálbüntetés mellett szervezetek felvonulást, amiről mint kiderült: neonáci erőfitogtatás volt. Somogyból importált résztvevőkkel, újnáci jelképeket viselő, félelmetes kopaszokkal, nyíltan náci szervezetekkel (Betyársereg, HVIM). A felvonulásra reakcióként 2-3 nap alatt szerveződött egy ellentüntetés, amin mi is részt vettünk.
Nyolcvanan, pedagógusok, szociológusok, romológusok, kétkezi munkások, magyarok, svábok, cigányok, külföldiek, gyerekek csatlakoztak a gyűlölet elleni megmozduláshoz. Olyanok, akik cigány gyerekekkel foglalkoznak, akik egy (amúgy bonyolult összetételű, komplexen szerveződő) népcsoport megfélemlítése helyett oktatási tevékenységben, prevencióban, szociális programok megvalósításában, civil szervezetek munkájában látják a lehetőségét annak, hogy súlyos szociális krízisben élő csoportok képesek legyen aktív társadalmi tevékenységre, képesek legyenek artikulálni saját helyzetüket, és úgy tudjanak a többségi társadalomban létezni, hogy közben nem számolják fel saját identitásukat. Mégis, ott, azon a téren ellenséggé váltunk saját hazánkban. Az ellentüntetés nem csupán a cigányság inkriminálása ellen emelt hangot, hanem azért is, hogy ne lehessen bárki, bármilyen indokkal neonáci csoportok támadásnak célpontja.
Mikor megérkeztek a nácik félelmet éreztünk. Fotókat és mozgóképeket készítettek rólunk, nyilván azzal a céllal, hogy bármikor levadászhatóak legyünk. Többen adtak hangot annak az érthető félelmüknek, hogy mi lesz akkor, ha a nácik „felkeresnek minket otthonunkban”, és számon kérik rajtunk véleményünket, létezésünket.
Miért veszélyes az a szituáció, ami szerint náci csoportok „békés” felvonulást szerveznek? Mert nagyban emlékeztet a náci Németország azon törekvéséhez, hogy elhitesse a világgal: a nácik nem ellenségei senkinek (elég csak példaként az 1936-os berlini olimpiára gondolni). Amennyiben nem realizáljuk ezen csoportok tevékenységének céljait, ezeknek a megmozdulásoknak a valódi jelentését, azaz hogy mindegy mi történt, mindegy ki az áldozat, mindegy ki az elkövető, mindegy mit mondd a kegyeletért könyörgő család, hogy ne használják gyermekük nevét gyűlöletkeltésre, akkor ezek a szerveződések eredménnyel, mindenen és mindenkin átgázolva, vérben forgó szemmel, habzó szájjal követelhetik ártatlanok indokolatlan megbüntetését. Így mindegy lesz ki cigány, zsidó, meleg, liberális, vagy akár ezek közül egyik sem, ha ellenségnek titulálják beilleszthető lesz egy skatulyába, majd életveszélybe kerül (ahogy azok a zsidók, akik generációk óta elhagyták vallásukat, hiszen elég volt a nürnbergi állampolgársági törvény, hogy gyakorlatilag bárkit zsidóként deportálhassanak, vagy azok a magyar cigányok, akik bőrük színe miatt haltak meg). Ha nem értjük meg a demokratikus jogok (szólásszabadság, gyülekezési jog) mögé rejtőző antidemokratikus szervezetek valódi céljait, akkor saját egzisztenciánk, testi épségünk, családunk kerül veszélybe.
Szerencsére a szélsőjobbnak jelenleg nincs olyan karakteres vezetője, amilyen Hitler volt, de bármikor feltűnhet egy kiváló demagóg, aki egyesíti és háborúba vezeti a kopasz tüntetőket. Hiszen mi a különbség aközött, amit a nácik a „cigánybűnözés” fogalma alatt vizionálnak, és aközött, ahogy viselkednek? Erőszak, félelemkeltés, csoportos garázdaság és gyilkosság kérhető számon ezen az ideológiai alapon szerveződő közösségen.
Ha mindennek a fenyegetését nem értjük meg, elkövetjük korunk legnagyobb, történelmi jelentőségű hibáját.
Galambos Attila
Zöld Fiatalok Egyesület, tag

(Zárójelben kell megjegyeznem, hiszen hétfő már nem Bándy Katáról szólt, hanem egy olyan akcióról, amelyben erőszakos csoportok véletlenszerűen kiválasztott személyek elleni atrocitásokra engedélyt nyerni, hogy a gyűlölet elleni megmozdulás résztvevőinek egy része személyesen ismerte Katát, csoporttársai, osztálytársai, oktatói, munkatársai voltak, ami a gyűlöletszervezetek által megvalósított tüntetésről nem mondható el. Kata szörnyű, megrázó halála nem az ok volt, amiért a nácik utcára vonultak, csupán egy újabb indok, hogy saját erejüket mutogassák és megfélemlítsenek ártatlan embereket (ahogy ez meg is történt a Búza téren). Hogy megfélemlítsenek Minket!)

0 megjegyzés:

Archívum