Search

Content

2013. július 29., hétfő

Screaming for Change nyitott műhely beszámoló


Alakul ez, alakul...

Úgy tűnik, öt pécsi zenekar elkezdi komolyan gondolni, hogy a rock and roll-nak nem csak a szokásos klisékről kell szólnia, hanem (akár) a társadalmi felelősségvállalásról is.

A Screaming for Change műhelynapján öt zenekar és néhány civil szervezet tagjai találkoztak egymással, hogy beszélgessenek, majd találjanak egy olyan ösvényt, amin együtt el tudnak indulni a SFC program keretein belül.

A műhelynapot Kövér „Kövi” András jogászdoktor, zenész, slammer kezdte, aki beszélt a rock and roll és a társadalmi felelősségvállalás kapcsolatáról, illetve különféle zenei mozgalmakról. Elmondta, hogy komolyan hitt a rock and roll világmegváltó lehetőségében. A zene, mint közvetítő eszköz képes bármilyen üzenetet nagyon gyorsan nagyon sok ember számára eljuttatni, így ha egy zenekar valamilyen társadalmi problémával kapcsolatban ír dalt, annak komoly hatásai lehetnek. Kövi elismerte, hogy ma már ő is kicsit árnyaltabban látja ezt a kérdést, de fontosnak tartja még mindig, hogy egy zenész foglalkozzon társadalmi ügyekkel.


Kövi után összeült a kerekasztal: Tasnádi Zsófia, moderátor (Menedék Civil Szövetéség, SFC szervező), Galambos Attila (ZöFi, SFC szervező, Cvlt of Grace), Sarus Zoltán (ZöFi, SFC szervező, Cvlt of Grace), Majoros Adrián (ZöFi, SFC szervező, Black Hourglass), Schóber András (Black Hourglass), Soltész Péter (Eosin Ghetto, ZION), Poulet Dániel (Lazy Monkees, Az emberség erejével Alapítvány), Egervári Zoltán (The Talking Horse), Simon Gábor (Eosin Ghetto).

Érdekes társaság, hiszen a résztvevők nagyjából ismerték már egymást innen-onnan, de még soha nem ültek le egy asztalhoz dumálni, sörözni.

A beszélgetés a SFC program bemutatásával kezdődött, amiről kiderült, hogy egy civil kezdeményezés, melynek alapja a ZöFi-k és az Emberség tagjainak zeneszeretete. Érdekesség, hogy eleinte egyik ötletgazda-szervező sem zenélt, de úgy gondolták, hogy ösztönözni kellene a pécsi muzsikusokat arra, hogy a zenéjükben megjelenjenek társadalmi kérdések, illetve, hogy a SFC olyan fórum legyen, ahol azok a zenekarok tudnak együtt dolgozni, akik fontosnak tarják a társadalmi aktivitást. Talán feltűnt, hogy a résztvevők neve mellett nem csak zenekarnév szerepel, hanem civil szerveztek nevei is, ami feltételez már egyfajta hozzáállást a tenni akarással kapcsolatban.


A bevezető után egy nagyon szabad, rendkívül jó hangulatú, kötetlen beszélgetés kezdődött, így csak röviden vázolva mutatjuk be az érintett témákat. Szóba került a SFC aktuális állapota, majd a résztvevők megegyeztek: jó eredménynek tekinthető az, hogy leültek egymással és közös együttműködésbe kezdenek. Szemben a korábbi, hasonló próbálkozásokkal, itt elsősorban nem a zene, hanem az ideológia dominál, mivel öt egymástól nagyon eltérő zenei stílusú banda talált egymásra, akik azonban a zenélésen túlmutató célokat próbálnak maguk elé tűzni.

Érintették továbbá az internetes marketing témáját, azaz hogy hogyan lehet több emberhez eljuttatni a tervezett üzenetetek. Kialakult egy izgalmas vita az underground-mainstream vonalon. Szóba került a művészet és a zene funkciója, a zenész szerepe a társadalmi mondanivalók artikulálásában. Természetesen a nácik is meg lettek említve (szerencsére az összes résztvevő egyetértett abban, hogy nácinak lenni vérciki) és a bolsevikok is (szerencsére az összes résztvevő szintén egyetértett, hogy bolsinak lenni vérciki, csak szemben a nácikkal, bolsinak lenni most nem divat).

Végül a zenekarok tagjai megegyeztek, egy újabb fórum szervezésében, mivel az elhúzódott beszélgetés miatt nem jutott idő projektek kigondolására (mivel részkonklúzió lett, hogy a bandák valamilyen közös, mindenki számára elfogadható projektbe kezdenek, amit a színpadon kívül valósítanak meg). Ez a második SFC műhelynap feltehetően augusztus közepén kerül megrendezésre.


Ne feledjétek: szeptember 7-én hivatalos SFC program lesz, a Fesztivál a Város Felett, ahol az összes SFC banda fellép! Facebook esemény!


Zenekarok: 
Cvlt of Grace: facebook, zene
Black Hourglass: facebook, zene, tumblr
The Talking Horse: facebook, zene
Eosin Ghetto: facebook
Lazy Monkees: facebook

Szervezetek:
Screaming for Change program: facebook  
Az emberség erejével Alapítvány: facebook
Menedék Civil Szövetség: facebook, web
ZöFi: facebook


0 megjegyzés:

Archívum