Search

Content

2013. július 30., kedd

Zöld Nyári Egyetem, Velence - 2013


A Zöld Nyári Egyetem társszervezőiként néhány napot a velencei Liget kempingben töltöttünk. Én egész héten ott voltam, önkéntesként is kivettem a részem a feladatokból. Galambos Attila szombaton jött, és két társelőadóval tartott szemináriumot „Demokratikus, szolidáris és zöld iskola” címmel. Bíztam benne, hogy belsősként megkapom majd a jegyzeteket, ezért kihagytam és inkább egy másik előadást néztem meg.
Nem kellett halálra dolgoznom magam, a szervezők tekintettel voltak arra, hogy engem az előadások is érdekelnek (vagy nagyon jól ráhibáztak, mi lenne az ideális feladat nekem), így rengeteget meg tudtam nézni. Elsősorban az alternatív közgazdaságtannal és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos témákat kerestem, de szinte mindenben találtam valami érdekeset. A demokrácia problémáiról jó pár szemináriumot hallgattam meg, amikből kiderült, hogy ez az egész unióban fontos kérdés, bár a helyzet Magyarországon az egyik legsúlyosabb. A választókról általánosságban elmondható, hogy egyre távolabb kerülnek a politikától és szavazni is egyre kevésbé van kedvük – így ebben a formában már nem érvényesül megfelelően a nép akarata, a demokrácia.

Egy másik érdekes téma a „Viszlát, atom” című előadáson vetődött fel, ahol a nukleáris erőművek (különösen a tervbe vett paksi bővítés) kritikájával foglalkoztak. – Pont utána láttam, hogy az MVM már beindította a rábeszélőgépet, egy fesztiválon is népszerűsíteni fogja a terveit (alattomos húzás). - Ezen az előadáson egyébként a decentralizált energiatermelés volt az, ami legjobban megfogott. Az egyetem előtt láttam egy előadást erről a neten Jeremy Rifkintől, így be is dobtam kérdésként. Azt a választ kaptam, hogy az Egyesült Államokban elképzelhető a háztartások önellátó energiatermelése, de nálunk politikai és technológiai akadályok miatt nem lesz teljesen megvalósítható. Viszont már hazánkban is működik az otthon termelt többletenergia központi átvétele, ami határozottan kellemes meglepetés.


Egy harmadik érdekes dolog az alapjövedelem kérdése. Ez egy olyan szociális juttatás, mint a munkanélküli segély, viszont mindenki jövedelemtől függetlenül jogosult rá, mint az általános egészségügyi ellátásra. Elsőre elrugaszkodott ötletnek tűnik, de ha belegondolunk, kiválthat már létező szociális juttatásokat, és ezzel könnyebbséget ad a piac erejének kiszolgáltatott munkavállalóknak. Így az ember vállalhat akár részmunkát is, és mellette önkénteskedhet, gyermeket nevelhet, vagy egy érdekes hobbinak szentelheti szabadidejét. Ha a jövedelem mértéke megfelelően van beállítva, az emberek többsége ugyan úgy elmegy dolgozni, mint a juttatás nélkül – derült ki egy amerikai-kanadai kísérletből.

A szakmai rész mellett a közösség is nagyon jó volt, mind a szervezők, mind a résztvevők részéről. Jó volt dolgozni ezzel a csapattal, a korbeli különbségek ellenére egy hullámhosszon voltunk. Az estéket általában együtt töltöttük, bár előfordult, hogy elcsíptem egy-két fiatalabb előadót. Egyik ilyen éjjel észrevettem, hogy kezd hideg lenni, majd rájöttem, hogy hajnali fél ötkor nem ártana lefeküdni, ha az ember másnap dolgozik…

A sok pozitív élmény ellenére erősen negatív sajtóvisszhangot kapott az egyetem – még egy tüntetést is szerveztek a kapu elé (nem volt zavaró). Szerintem ez kritikán aluli, mi a ZöFiben elég határozottan elhatároljuk magunkat a politikai élettől, és még egy ilyen résztvevő is azt gondolta, hogy a politikai témák nem voltak zavaróan jelen az egyetemen. Inkább az aktivizmus volt fókuszban, ami szerintem jó. Összefoglalva mindenkinek csak ajánlani tudom a Zöld Nyári Egyetemet. Volt szerencsém tavaly részt venni egy üzletembereknek szóló képzésen, de minden túlzás nélkül állítom, hogy ez a hallgató és aktivistabarát kivitelezés szakmai és emberi szempontból semmiben sem maradt el mögötte. Ha érdeklődsz a fenntarthatóság, vagy bármilyen egyéb zöld téma iránt, ott a helyed jövőre!

Linkek: facebook, web

Zsidó Balázs

0 megjegyzés:

Archívum