Search

Content

2014. január 9., csütörtök

Egy szimpatikus fára (novella)


1. Példa

Tegyük fel, hogy létezik egy gazdaság, ahol az állami és a versenyszféra érdekei nagyrészt fedik egymást. E gazdálkodási forma uralkodjon az egész világon, a külföldet hagyjuk ki számításainkból. (Aki esetleg mégis látott külföldieket, arra adjunk muszáj dzsekit!) A civilizáció a vállalatok kezében van, ők pedig minél magasabb profitot szeretnének racionalizálni. Ezt azzal tudják elérni, hogy egyrészt hatékonyan működnek (ha a vállalat ember lenne, pénzéhes önző bunkó lenne), másrészt pedig megteremtik a keresletet az előállított javak iránt.

a) Milyen módszert javasolna a vállatoknak termékeik értékesítésére, ha feltesszük, hogy az alábbi struktúrában mindenkinek megvan minden anyagi java, amire szüksége lehet?

b) A magas K plusz F ráfordítások miatt tegyük fel, hogy tudósok egy csoportja feltalálja az Örök Boldogság Titka nevezetű szert. (Attól tekintsünk el, hogy a vállalkozó szellemű tudósok mára az alföldi vegetáció részét képezik.) Teremtsen keresletet a termék iránt, és vezesse be a piacra!


Megoldások, gondolja át válaszait!

a) Tulajdonképpen a probléma nem is létezik, az emberek tévednek. Mondjuk el nekik szép lassan, hogy ők is felfogják, s vessünk be pszichológusokat, hogy rájöjjünk mi az, ami valójában még mindig hiányzik az életükből! Aggodalomra semmi ok, nem fog nekik feltűnni (a biztonság kedvéért azért lengessünk meg néha az orruk előtt egy cukorral bevont Justin Biebert). Az eszköz a kezünkben van, csak arra kell odafigyelnünk, hogy pozitív eredménnyel zárjunk.

b) Menjünk egy lépéssel tovább! Nem elég, ha felvilágosítjuk őket, ha el akarjuk adni az új találmányt, el kell érnünk az örök kielégületlenség állapotát. Teremtsünk tehát válságot, vegyük el állásaikat, keltsük nem létező háborúk hírét, hitessük el velük, hogy az Univerzum egy kis csücskében élnek, és az életük nem ér többet a fizetésüknél!

c) + Ha ezzel sem értük még el a kívánt eredményt, legjobb, ha a személyes szférájukba is belemászunk. Divathullámokkal sekélyesítsük el az életüket, különösen a szexuálisat, hogy ne is vágyjanak párkapcsolatra, s a megoldást tegyük megvásárolhatóvá! Vigyázzunk azonban a gyógyszer adagolásával, hiszen ha valaki túlságosan boldog lesz, az kelkáposztává válik, s a zöldségek nem viszik előre a gazdaságot. Az árat ne emeljük túl magasra, hiszen aki abszolút elkeseredett, az előbb-utóbb megy vigyorgóba, vagy a temetőbe. Ezek a helyek nem termelnek profitot.

Ha esetleg hasonlóságokat fedezett fel a valósággal, kergesse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét!


írta: Zsidó Balázs

0 megjegyzés:

Archívum