Search

Content

2014. február 17., hétfő

Nyílt levél a Nemzeti Együttműködési Alap elnökéhez


Tisztelt Csizmadia László Elnök Úr!


A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) működési és szakmai pályázati eredményeinek kihirdetése kapcsán fordulunk Önhöz. Az általunk képviselt szervezetek harmadik éve pályáznak a NEA különböző kollégiumainak működési és szakmai forrásaira, sajnos sikertelenül, de ami fontosabb, érdemi tájékoztatás nélkül e sikertelenség okairól. 

Az Alap célja – azt gondoljuk – a pénzügyi támogatáson túl a hazai civil szektor fejlesztése. Ehhez elengedhetetlen, hogy az elutasított pályázatot készítő szervezet tudja, hogy mi sikertelenségének oka, mi az, amin változtatnia kell, mely területen kell a pályázatait és/vagy tevékenységeit fejleszteni. Erre remek megoldást nyújthat a pályázatok bírálatához kapcsolódó pár mondatos szakértői/bírálói vélemény, vagy akár az egyes kollégiumok kommentárjai. Ezen szigorúan szakmai sorok hiánya nem csak táptalaja az összeesküvés-elméleteknek, hanem – az elvben létező – kifogás lehetőségét is gyengíti, hogy az ezzel élni próbáló szervezet nem tudja, hogy mit is kellene alátámasztania, érdemes-e egyáltalán kifogással élnie.
Talán még az is előfordulhat, hogy a pár mondatban ismertetett bírálói vélemény meggyőzi arról a pályázót, hogy tulajdonképp számára is elfogadható döntés született, így nem fog benyújtani kifogást a döntés ellen. Azt igazán nem is szeretnénk szóba hozni, hogy a pályázati bírálatokba való betekintés szabályai milyen költségterheket rónak a vidéki szervezetekre, hiszen nem ez levelünk témája. 


Tiszteletteljesen kérjük Önt, hogy az általunk szintén jól ismert más Magyarországon elérhető forrásokhoz hasonlóan, (mint például Új Széchenyi Terv, Norvég Civil Támogatási Alap, Fiatalok Lendületben Program, Gyermek és Ifjúsági Alapprogram) a pályázati bírálatról szóló értesítő ne csak az esetleges elutasítás tényét és a felesleges bizakodás felkeltésére (sem) alkalmas várólista helyezést tartalmazza, hanem egy rövid, pár mondatos indoklást arról, hogy miért nem került támogatásra a pályázat, illetve milyen pontokon fejleszthető. Tegye kérjük mindezt az átláthatóság és a magyar civil szektor szereplői közötti bizalom megtartása érdekében!

Galambos Attila
Zöld Fiatalok Egyesület

Nyirati András
Az emberség erejével Alapítvány

Tasnádi Zsófia
Élménylelő Ifjúsági Egyesület

0 megjegyzés:

Archívum