Search

Content

2014. május 5., hétfő

Hosszú hétvége a franica fiatal zöldekkel


Május elsején indultam el Eupenböl, Belgium németajkú részéröl és Luxemburgon keresztül érkeztem meg a franciaországi Nancy-be. Eddig még Vallóniába sem nagyon volt merszem kirándulni, nem létezö francia tudásom miatt. Annak ellenére, hogy én voltam elsö este az egyetlen külföldi, a társaság fele megpróbált velem beszélgetni, a többségnek sikerült is. :) Megfelelö mennyiségü alkohol és ismerkedés után elindultunk, hogy begyüjtsük a bringákat a másnapi demonstrációhoz. Késö volt már a bringázáshoz, de mivel a szervezök így akarták, egy óra múlva sikerült hazatekerni és ágyat érni.Másnap kora reggel indult a buszunk Strasbourgba, az európai parlamentbe. A nap elsö felét mindenki zombi üzemmódban töltötte, de megérte. Már maga az épület mérete is elképesztö volt, emellett találkoztunk a többi külföldi aktivistával és körbe is vezettek minket. A körtúra után a parlament elötti réten piknikeztünk.
Délután megtartottuk a biciklis forradalmat (velorution), amivel be is kerültünk a másnapi újságba. Nem csoda, száz bringás hirdette Nancya utcáin és terein a francia zöld fiatalok (Les Jeunes Ecologistes) elveit. Voltak egészen különleges darabok is, pl. másfél méter magas zászlós bringák és egy utánfutó, amiröl a hangulathoz szükséges zene bömbölt. Az estét kocsmatúrával zártuk, de én csak visszafogottan iszogattam. Beszélgetésre viszont így is volt alkalom, volt aki viccesnek találta, hogy keverem az idegen nyelveket, de Belgiumban ezt szokja meg az ember. (Angolul rendszeresen "ne"-t mondok "no" helyett.)


Ma ismét utcai akciót tartottunk, vegan büfét mindenkinek (egész jó volt a kaja). A Disco Soup névre keresztelt büfé ételek mellett zenével és kanapékkal is szolgált, épp egy ilyenben kezdtem el írni ezt a beszámolót. A délután még utcai színházat is tartogatott, ahol együtt mutattuk be, milyen lenne egy ideális, öko-tudatos Európa. Holnap ismét jelentkezem, remélem nem leszek nagyon másnapos. ;)

Nem vagyok másnapos, a luxemburgi vonaton ülök és örülök. Örülök, hogy amikor kiderült, hogy vonattal kell jönnöm, nem mondtam le a fórumot. Eredetileg úgy volt, hogy Johannal, az elsö belga barátommal jövök, de mivel egy héten keresztül nem tudtam elérni, inkább megvettem a vonatjegyet. Nem voltam túl lelkes, mivel nem utaztam olcsón (legközelebb inkább keresek egy kocsit, sokan jöttek telekocsival és olcsón megúszták), és politikai témájú eseményre jöttem.

Meg kell mondanom, bármilyen meglepö is, nem mindenhol olyan szar a rendszer, mint nálunk... alig volt olyan ember, aki tisztán aktivista egyesülettöl jött. Kényelmetlenül is éreztem magam, mivel a magyar sajtónak hála már évek óta nem olvasok híreket, így a nemzetközi történésekröl is lemaradtam. Jó volt látni, hogy milyen lelkesek a franciák a választás elött, örülnék, ha nálunk, otthon is ez lenne a helyzet. Többen kérdezték is, hogy miért nem vagyunk aktívak a FYEG-ben... na ja, jó kérdés. Minden esetre ez változni fog, többször fogok fórumokra járni, és a tervezett öko-kunyhó építéssel kapcsolatban is keresni fogom öket. (Jövöre fel akarunk húzni egy un. Earthship-et a pécsi Rockmaratonon. Egy olyan öko-kunyhót, ami hulladékból készül.)

A tegnap este egyébként érdekesen indult. A biciklis felvonuláshoz kölcsönzött bringám nem volt a ház elött... persze valaki elvihette magával, de amikor már a társaság felét végigkérdeztem róla, kezdtem feladni a reményt.  Ennek utána elindultam egyedül a városba... nem tudtam mást csak a bár nevét, amit egyébként egy 20 perc keresés után megtaláltam, viszont lekopott a belépéshez szükséges pecsétem, és az egyetlen srác, akit fel tudtam hívni, még nem érkezett meg. Jó... akkor vissza. Öt sem sikerült egyébként megtalálnom, újabb 20 perc múlva ráeszméltem, hogy talán jobb lenne visszafordulni. Ez után sikerült megtalálnunk egymást, és a srác közölte, hogy nem feltétlen kell pecsét a belépéshez... Legalább az érkezés utáni elsö sör ingyen volt. :D Sok szakmai dolog nem történt, volt sörözés, beszélgetés, táncolás.

Igazából a mai nap már inkább a pihenésröl szólt... kellett is ezek a találkozók mindig nagyon igénybe vesznek. A többi külföldi aktivistával beszélgettem, következö évi tervekröl, lehetöségekröl, önkéntességröl. Nem csak én vagyok, aki nem tudja, mit hoz majd a következö év. Az önkéntesség és a müvészet biztos marad, de remélem találok valami olyan munkát is, amit nem csak a pénzért fogok csinálni.

A búcsú elött még leültem meghallgatni egy elöadást a TAFTA-ról, vagy TTIP-röl, egy az ACTA-hoz hasonló anti-demokratikus egyezményröl. Az egyezményröl bövebben:

0 megjegyzés:

Archívum