Search

Content

2014. július 1., kedd

Gonosz vegetáriánusok - Első részA vegetáriánusokról (még akkor is, ha nem mindenki kedveli őket) alapvetően az a kép él, hogy kedves, talán kicsit intenzíven kommunikáló, de alapvetően ártalmatlan emberek. Most olyan vegetáriánusokat (vagy vegetáriánusnak gondolt) történelmi személyeket és fiktív alakokat mutatunk be, akikre illhet ez a tulajdonság: gonosz. Három részes cikkünkben először pokolban fogant történelmi alakokat mutatunk be, a másodikban (itt olvasható) sorozatgyilkosokat, akik erőszakosságuk mellett vegetáriánusok voltak, végül pedig filmekben és könyvekben szereplő ördögi vegetáriánusoknak nézünk utána. Cikkünkben olvasható információkat nem sikerült maradéktalanul ellenőrizni. A legtöbb adatot valamilyen a vegetáriánus életmódot ellenző oldalon találtuk, ezért kérünk mindenkit – legyen szó akár vegetáriánusról, akár húsevőről –, hogy a humor gombot kapcsolja be saját magán!

Nem a modern társadalmakban kell kutakodnunk, hogy az első gonosz vegetáriánust megtaláljuk, hanem egészen a bibliai időkbe kell utaznunk. Káin és Ábel történetében a hívő, odaadó és juhtenyésztő Ábelt öli meg a gonosz, hitetlen, földműves, (és bizonyos értelmezések szerint) vegán testvére. Mindketten áldozatot mutattak be Istennek. Káin a föld terméséből, míg Ábel a nyájából vágott le állatokat. Isten Ábel áldozatát elfogadta, Káinét azonban nem, ezért a sértődött vegán egy mezőn megölte testvérét. (Mondjuk vannak olyan nézetek, miszerint Isten csak az özönvíz után engedte az embereknek a húsevést, így Ábel is vegetáriánus volt.

Hogy Dzsingisz kán a hagyományos mongol életformával szemben (ami szerint az a hús az embernek, ami a fű az állatnak) valóban vegetáriánus volt-e, azt nem tudhatjuk biztosan. Azonban az mindenesetre érdekes, hogy vegetáriánusként hogyan volt képes megölni közel két millió embert egy óra alatt (sehogy, de azért jól hangzik). Még hogy a vegetáriánusok fáradékonyabbak…

A leghíresebb gonosz vegetáriánus természetesen Adolf Hitler volt, akinek történelmi bűneire és a több millió áldozatot követelő náci utópiájának bemutatására most nem térünk ki. Hitler vegetáriánussága körül komoly viták zajlanak, mivel Hiter “etikai vegetáriánus” volt, mégis létrehozta a modern európai történelem legvéresebb genocídiumát. John Robbins szerint nem is igaz semmi Hitler vegetáriánus életmódjáról, az csupán legenda, amit a náci propagandagépezet talált ki, hogy ezzel erősítsék a Führer aszkétizmusának mítoszát. Azonban mást állít Hitler egyik ételkóstolója, Malgot Woelk. Két évig szolgálta Hitlert, és addig a Führer csak a “legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken” élt.A hitleri vegetáriánus étkezés nem csupán személyes elköteleződés volt, hanem a teljes náci vízió egyik alapját szolgálta, hiszen a vegetáriánus étrend “az árja faj testi tisztasága melletti elköteleződést tükrözte”. A Hitlerjugend-ben például a hús helyettesítésére szójababot ajánlottak. Goebbels pedig azt állította, hogy “ha Németország megnyeri a háborút, akkor az egész birodalom vegetáriánus lesz”. 

Napjainkban is vannak vegán nácik, bár az nem teljesen tiszta, hogy miért kellene a disznók vagy a kutyák érdekeit és jogát az élethez jobban szem előtt tartanunk, mint zsidó, cigány vagy meleg embertársainkét.

Azonban nem csak a szélsőjobboldali felsőbbrendű ember rémálma termelte ki a maga vegetáriánusait: Pol Pot (Szaloth Szár) a hírhedt kambodzsai kommunista diktátor a források szerint vegán étrendet folytatott, miközben közel kétmillió ember élete szárad a lelkén. 

Ha szeretnétek kedves vegetáriánusokkal találkozni, akkor gyertek el ezekre a programokra: 


2 megjegyzés:

Krisztina
at: 2014. december 6. 22:33 írta...

Hitler nem volt vegetáriánus, csak kevés húst evett. Egy (valódi) vegetáriánus nem tesz néha kivételt a kedvenc kolbásza kedvéért. És nem etikai, hanem egészségi okok miatt.(bélproblémák)
A vegetáriánus szervezeteket is betiltották akkoriban Németországban.
Nem minden vega a szenvedés okozás elkerülése miatt választja ezt az életmódot, tehát ha Hitler tényleg vegetáriánus lett volna, a cikkbeli kérdés, hogy "vegetáriánusként hogyan volt képes megölni közel két millió embert", akkor is nonszensz.

ZöFi says:
at: 2014. december 8. 14:13 írta...

Kedves Krisztina! Hitlerrel kapcsolatos okfejtésünket azzal kezdtük, hogy komoly viták zajlanak körülötte. Van aki azt állítja vegetáriánus volt, más azt, hogy nem. A nácik vegetáriánussága és különféle népcsoportok kiártására irányuló szándék a neonáci mozgalmak kapcsán (is) merült fel. A kétmillió emberi áldozat pedig Pol Pot végett került szóba. Köszönjük az észrevételeket.

Archívum