Search

Content

2015. január 8., csütörtök

Gonosz vegetáriánusok - Harmadik rész (szuperhősök, főgonoszok)


Három részes cikkünkben először pokolban fogant történelmi alakokat mutatunk be (itt olvasható), a másodikban sorozatgyilkosokat, akik erőszakosságuk mellett vegetáriánusok voltak (itt), végül pedig a gondolat teremtette szupergonosz vegetáriánusoknak nézünk utána. Cikkünkben olvasható információkat nem sikerült maradéktalanul ellenőrizni. A legtöbb adatot valamilyen a vegetáriánus életmódot ellenző oldalon találtuk, ezért kérünk mindenkit – legyen szó akár vegetáriánusról, akár húsevőről –, hogy a humor gombot kapcsolja be saját magán!

Meglehetősen sok film-, regény- és képregény-karakterről tudható biztosan, hogy vegán vagy vegetáriánus. A legtöbbjük természetesen pozitív karakter, mi azonban természetesen a gonoszokra koncentrálunk (de mindenesetre azokra, akiknek tettei bírálhatóak). A Marvel-univerzum talán leghírhedtebb bűnelkövetője a zsidó származású, továbbá mutánssága miatt halmozottan hátrányos helyzetű Magneto, azaz Erik Lensherr. Őt feltehetően egyáltalán nem kell bemutatni, hiszen az X-Men filmek állandó szereplője, de aki esetleg nem ismerné, annyit kell tudni róla, hogy kiváló szervezőkészséggel megáldott stratéga, emellett képes manipulálni a mágneses tereket. Személyisége nem egyértelműen gonosz. Célja a béke kialakítása mutánsok és nem mutánsok között, azonban módszerei megkérdőjelezhetőek (hiszen akár az egész emberiség mutánssá változtatásától sem riad vissza). Nos, Magneto vegetáriánus. (Amúgy az Excalibur 49. részében történik említés egy bizonyos Magmeato-ra és az ő gonosz ármádiájára, a Brotherhood of Evil Vegetarians-ra, de sajnos róluk nem derül ki pontosan, hogy kicsodák (Magneto vezette a Bortherhood of Evil Mutant csoportot).) Alan Moore zseniális, szépirodalmi igényű képregényében, ami bekerült a 100 legfontosabb regény közé, szintén vegetáriánus a főgonosz. Ozymandias, azaz Adrian Alexander Veidt célja nem a világ elpusztítása, hanem ellenkezőleg, a világbéke létrehozása. Azonban szigorú logikájában, illetve cselekedeteinek metódusába néhány millió ember feláldozható néhány milliárdért. Céljaiban, azaz abban, hogy nem a pusztítás a fontos számára nagyon hasonló karakter Magneto-hoz. Amikor Rorschach (aki a nevét a folyamatosan változó maszkjáról kapta) és Éji Bagoly rájönnek, hogy Ozymandias áll a sztoriban megtörtén gyilkosságok hátterében, illetve amikor világossá válik számukra, mi is Ozymandias valódi célja, Éji Bagoly megemlíti, hogy „olyan gondos, lelkiismeretes ember, pacifista, vegetáriánus”, mire Rorschach közbevág: „Hitler is vegetáriánus volt.” 


A középszerűség maga, az átlagosság esszenciája, Scott Pilgrim is szembetalálkozott a vegán métellyel. (Ha valaki nem tudná, Scott története annyi, hogy beleszeret egy lányba, de le kell győznie annak volt pasijait, akik persze gonoszak.) Az egyik ex, Todd Ingram rocksztár, vegán (amit a Vegán Akadémián tanult), és a vegánság miatt ráadásul még szupererőre is szert tett. Azonban kicsit öntelt lett mindettől (mondjuk azért azt lássuk be, hogy szuperképességekkel rendelkező vegán rocksztárnak lenni menő), és azt képzeli, hogy a vegán miatt jobb lett a legtöbb embernél. A Vegán Rendőrség azonban kiiktatta Todd-ot (deveganizálták), mivel zselatint más nem vegán ételt evett. A Vegán Rendőrség pedig szigorú… 
Johnny Test egyik ellensége Dark Vegan, a Vegandon bolygó vezetője. A Vegandon egy tökéletesen működő világ, csak egy szépséghibája van: a fenntartható működéshez más bolygóktól nyúlják le az energiát. (Dark Vegan a Csillagok Háborúja főgonoszának, Darth Vadernek a paródiája. Amúgy az ő táplálkozási szokásairól is van egy kis vita, ugyanis a balesete után feltehetően nem tudott enni semmilyen szilárd élelmiszert. De vannak olyanok, akik azt állítják, hogy a Darth Vader levegővel táplálkozik (azaz breatharian).)
Elég komoly vita tud kialakulni néhány fiktív karakter táplálkozási (sőt szexuális) szokásai körül, főleg, ha egy olyan bonyolult egyedről van szó, mint a Méregcsók. Dr. Pamela Lillian Isley, azaz Méregcsók kiváló botanikus és radikális környezetvédő. Mivel a legtöbb vegán környezetvédő is, így evidens lenne feltételezni, hogy Méregcsók is az. Azonban neki az egyik szuperképessége, hogy képes irányítani a növényeket, illetve szoros kapcsolat van közte és a flóra között. Ezért - érvelnek többen -, ha Mérgcsók vegán lenne, akkor a kannibalizmus bűnébe esne, továbbá a növények fontosabbak számára, mint a többi élőlény (az embereknél biztosan). Azonban vannak olyan érvek, melyek látnak ugyan logikát a kannibalizmus vádjában, de amellett állnak ki, hogy mivel a természetben is vannak olyan növények, melyek elpusztítanak más növényeket, így feltételezhető, hogy Méregcsók is fogyaszt néha belőlük. Persze vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy méregcsók fotoszintetizál. (A 2013-as Comikaze képregényfesztiválon vegán ételt keresett, de salátát nem akart enni.)Végül említsünk meg egy szépirodalmi karaktert is. Dr. Frankeisten az örök élet után kutatva egy névtelen szörnyet hozott létre, mintegy bizonyítva, hogy ha az ember szeretne Isten teremtő szerepébe lépni, akkor alkotása csak szörnyszülött lehet. Azonban a doktor által létrehozott gyilkos (talán nem mindenki tudta ezt) vegán volt, ahogy a történet írónője, Mary Wollstonecraft Shelley is. Így beszél a szörny: „Az én étkem nem az emberé. Nem ontom bárány és kisgidavérét, hogy aztán élvezettel befaljam a húsát. Magvakkal, bogyókkal élek, ez azén táplálékom.” (A szabadfordítás ebből a remek cikkből van.) 

Magneto, Ozymandias, Dark Vegan, Ivy - a nagy vegán összeesküvés


(A grafikákért köszi Tóth Róbert Jónásnak.)

G.A. 


0 megjegyzés:

Archívum