Search

Content

1 megjegyzés

Globális klímahét - Pécs - PROGRAMAz alábbiakban olvasható a 2019. szeptember 20-27. között megrendezésre kerülő Globális Klímahét tervezett, pécsi programja:

2019.09.20.     PÉNTEK - Széchenyi tér, a Városháza előtt

14:30-16:00     Fridays for Future tüntetés 

2019.09.20.     PÉNTEK - Nappali

17:00-18:00     WTF, Fridays for Future!? – Hogyan forgasd fel egy év alatt a világot? 
19:00-02:00     Protest Party - D.O.G. koncert és Shed Lee DJ-szett 

2019.09.21.     SZOMBAT - Erősödő Civil Közösségek Iroda

10:00-14:00     Az erőszakmentesség alapjai workshop - Greenpeace Magyarország

2019.09.21.     SZOMBAT - Reggeli

09:00-11:00     Artista Művek workshop gyerekeknek - Agócs Írisz és Seres Tamás
13:00-14:00     Változó éghajlat, nagyobb szélsőségek - Bartholy Judit (ELTE Meteorológiai tanszék)
14:00-15:00     21. század - Ez lesz az utolsó? - Kerekasztal-beszélgetés: Szabó Gábor (PTE-ÁJK), Tarrósy István (PTE-BTK), Pánovics Attila (PTE-ÁJK), házigazda: Glied Viktor (PTE-BTK)
15:20-15:30     Slam Poetry
15:30-17:00     Közösség és cselekvés a permakultúrában - Márkuly István Kurgi (Életfa Permakultúra)
17:20-17:30     Slam Poetry
17:30-19:00     Klímaváltozás és kapitalizmus - Fordulat lapszámbemutató - Sidó Zoltán, Domschitz Mátyás, Ónya Balázs
19:00-20:00     Szolidáris gazdasági válaszok a válságra - Gagyi Ágnes (Szövetkezeti Központ)

2019.09.22.     VASÁRNAP - Zöld Folt Közösségi Kert

10:00-10:50     Közösségi kertek itthon és külföldön - Hajba Gergő (Zöld Folt Közösségi Kert), Bársony Fanni (Budapesti Corvinus Egyetem)
11:00-12:00     Ökoközösségek a városban - Kerekasztal-beszélgetés: Takács-Sánta András (ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója, a Kisközösségi Program szakmai vezetője), Berta János (Hétágfa Egyesület), házigazda: Farkas Judit (PTE-BTK) 
12:00-13:00     Permakultúra a városban - Interaktív beszélgetés: Márkuly István Kurgi (Életfa Permakultúra)

2019.09.22.     VASÁRNAP - Reggeli

15:30-16:30     Ökológiai válság a klímaváltozáson túl is - problémák és kiútlehetőségek - Takács-Sánta András (ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója, a Kisközösségi Program szakmai vezetője)
16:30-17:30     Klímaválság és politikai klíma - Juhász Attila (Political Capital)
18:00-19:30     Klímaszorongás és oldásai - Interaktív beszélgetés: Takács-Sánta András (ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója, a Kisközösségi Program szakmai vezetője), Orosz Katalin (klinikai szakpszichológus, a nyimi ökoközösség kezdeményezője), Bigazzi Sára (SocLab Egyesület)

2019.09.24.     KEDD - Apolló Mozi
17:15-20:00     Ha egy fa kidől - Filmvetítés és beszélgetés

2019.09.25.     SZERDA - Apolló Mozi
17:30-20:00     Az örökkévalóságig: egy film a jövőnek - Filmvetítés és beszélgetés

2019.09.26.     CSÜTÖRTÖK - Apolló Mozi
17:30-19:30     Holnap - Filmvetítés

2019.09.27.     PÉNTEK - Globális Klímasztrájk - Pécs 

14:00-19:00     Utcafoglalás, demonstráció és zöld fesztiválRákóczi út, a Jókai utca és az Irgalmasok utcája közötti szakasz

"Fridays for Future" színpad  
14:00-16:00     Környezetvédelmi kérdéseket felvető helyi ügyekről beszélgetünk szakértőkkel és aktivistákkal 
17:00-18:00     Demonstráció
18:00-19:00     Koncert 


"Négy fal között" sátor
14:00-17:00     Milyen egyéni cselekvési lehetőségeink vannak? - Kötetlen beszélgetések olyan témákban, mint “No waste” lakásfelújítás (Dányi Tibor Zoltán), hulladékcsökkentés a háztartásokban (Szimpla Sziget), vegán étrend (Vegán Aktivisták), a klímaváltozás hatása az egészségünkre (Páldy Anna)

"Könyvtár" sátor - Kertek, közösségek
14:00-17:00     Kis könyvtárunkban leemelhetsz a polcról környezetvédelmi, alternatív kertészeti, életmódváltást támogató könyveket. Beszélgethetsz olyan emberekkel, akik maguk igyekeznek újragondolni és megvalósítani a környezetükben a permakultúrás tervezést, szerveznek átalakuló közösségeket. Merre tovább? Közösségek, kertek, tudásbázis, üldögélő sarok.(Csorba Győző Könyvtár, Energiaklub, Permakultúra Pécs csoport)

Gyereksátor
14:00-17:00     Zöld gyerekprogramok az Ökográf Egyesület, a Zöld Híd Alapítvány és a Hétágfa Egyesület szervezésében.

Rákóczi út
14:00-17:00     Közösségi bringaszerelés
14:30-15:30     Gerillajóga
16:00-17:00     Hosszú Asztal - közösségi uzsonna Reméljük, mindenki talál kedvére valót. Találkozzunk a klímahéten!


A program változtatásának jogát fenntartjuk.
0 megjegyzés

Te jó ég! Közgyűlés!


Néhány évvel ezelőtt azt hittük, ennyi volt, aztán az idő rohant, és most úgy fest, hogy mégsem... A közel 20 évnyi sztori folytatódni látszik! És mivel egy hivatalos szervezet vagyunk, kell egy kis hivatalosság is!

Ebben a közel 20 évben annyi embert fordult meg ZöFi környékén, mint a fene. Ezért ha úgy érzed, hogy ez a levél neked szól, akkor írj egy üzenetet a galambos.a@zofi.hu címre.

A helyszín pedig: ECK Közösségi iroda, 7621 Pécs, Citrom utca 12.

Akkor ott tali!
0 megjegyzés

Gonosz vegetáriánusok - Harmadik rész (szuperhősök, főgonoszok)


Három részes cikkünkben először pokolban fogant történelmi alakokat mutatunk be (itt olvasható), a másodikban sorozatgyilkosokat, akik erőszakosságuk mellett vegetáriánusok voltak (itt), végül pedig a gondolat teremtette szupergonosz vegetáriánusoknak nézünk utána. Cikkünkben olvasható információkat nem sikerült maradéktalanul ellenőrizni. A legtöbb adatot valamilyen a vegetáriánus életmódot ellenző oldalon találtuk, ezért kérünk mindenkit – legyen szó akár vegetáriánusról, akár húsevőről –, hogy a humor gombot kapcsolja be saját magán!

Meglehetősen sok film-, regény- és képregény-karakterről tudható biztosan, hogy vegán vagy vegetáriánus. A legtöbbjük természetesen pozitív karakter, mi azonban természetesen a gonoszokra koncentrálunk (de mindenesetre azokra, akiknek tettei bírálhatóak). A Marvel-univerzum talán leghírhedtebb bűnelkövetője a zsidó származású, továbbá mutánssága miatt halmozottan hátrányos helyzetű Magneto, azaz Erik Lensherr. Őt feltehetően egyáltalán nem kell bemutatni, hiszen az X-Men filmek állandó szereplője, de aki esetleg nem ismerné, annyit kell tudni róla, hogy kiváló szervezőkészséggel megáldott stratéga, emellett képes manipulálni a mágneses tereket. Személyisége nem egyértelműen gonosz. Célja a béke kialakítása mutánsok és nem mutánsok között, azonban módszerei megkérdőjelezhetőek (hiszen akár az egész emberiség mutánssá változtatásától sem riad vissza). Nos, Magneto vegetáriánus. (Amúgy az Excalibur 49. részében történik említés egy bizonyos Magmeato-ra és az ő gonosz ármádiájára, a Brotherhood of Evil Vegetarians-ra, de sajnos róluk nem derül ki pontosan, hogy kicsodák (Magneto vezette a Bortherhood of Evil Mutant csoportot).) Alan Moore zseniális, szépirodalmi igényű képregényében, ami bekerült a 100 legfontosabb regény közé, szintén vegetáriánus a főgonosz. Ozymandias, azaz Adrian Alexander Veidt célja nem a világ elpusztítása, hanem ellenkezőleg, a világbéke létrehozása. Azonban szigorú logikájában, illetve cselekedeteinek metódusába néhány millió ember feláldozható néhány milliárdért. Céljaiban, azaz abban, hogy nem a pusztítás a fontos számára nagyon hasonló karakter Magneto-hoz. Amikor Rorschach (aki a nevét a folyamatosan változó maszkjáról kapta) és Éji Bagoly rájönnek, hogy Ozymandias áll a sztoriban megtörtén gyilkosságok hátterében, illetve amikor világossá válik számukra, mi is Ozymandias valódi célja, Éji Bagoly megemlíti, hogy „olyan gondos, lelkiismeretes ember, pacifista, vegetáriánus”, mire Rorschach közbevág: „Hitler is vegetáriánus volt.” 


A középszerűség maga, az átlagosság esszenciája, Scott Pilgrim is szembetalálkozott a vegán métellyel. (Ha valaki nem tudná, Scott története annyi, hogy beleszeret egy lányba, de le kell győznie annak volt pasijait, akik persze gonoszak.) Az egyik ex, Todd Ingram rocksztár, vegán (amit a Vegán Akadémián tanult), és a vegánság miatt ráadásul még szupererőre is szert tett. Azonban kicsit öntelt lett mindettől (mondjuk azért azt lássuk be, hogy szuperképességekkel rendelkező vegán rocksztárnak lenni menő), és azt képzeli, hogy a vegán miatt jobb lett a legtöbb embernél. A Vegán Rendőrség azonban kiiktatta Todd-ot (deveganizálták), mivel zselatint más nem vegán ételt evett. A Vegán Rendőrség pedig szigorú… 
Johnny Test egyik ellensége Dark Vegan, a Vegandon bolygó vezetője. A Vegandon egy tökéletesen működő világ, csak egy szépséghibája van: a fenntartható működéshez más bolygóktól nyúlják le az energiát. (Dark Vegan a Csillagok Háborúja főgonoszának, Darth Vadernek a paródiája. Amúgy az ő táplálkozási szokásairól is van egy kis vita, ugyanis a balesete után feltehetően nem tudott enni semmilyen szilárd élelmiszert. De vannak olyanok, akik azt állítják, hogy a Darth Vader levegővel táplálkozik (azaz breatharian).)
Elég komoly vita tud kialakulni néhány fiktív karakter táplálkozási (sőt szexuális) szokásai körül, főleg, ha egy olyan bonyolult egyedről van szó, mint a Méregcsók. Dr. Pamela Lillian Isley, azaz Méregcsók kiváló botanikus és radikális környezetvédő. Mivel a legtöbb vegán környezetvédő is, így evidens lenne feltételezni, hogy Méregcsók is az. Azonban neki az egyik szuperképessége, hogy képes irányítani a növényeket, illetve szoros kapcsolat van közte és a flóra között. Ezért - érvelnek többen -, ha Mérgcsók vegán lenne, akkor a kannibalizmus bűnébe esne, továbbá a növények fontosabbak számára, mint a többi élőlény (az embereknél biztosan). Azonban vannak olyan érvek, melyek látnak ugyan logikát a kannibalizmus vádjában, de amellett állnak ki, hogy mivel a természetben is vannak olyan növények, melyek elpusztítanak más növényeket, így feltételezhető, hogy Méregcsók is fogyaszt néha belőlük. Persze vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy méregcsók fotoszintetizál. (A 2013-as Comikaze képregényfesztiválon vegán ételt keresett, de salátát nem akart enni.)Végül említsünk meg egy szépirodalmi karaktert is. Dr. Frankeisten az örök élet után kutatva egy névtelen szörnyet hozott létre, mintegy bizonyítva, hogy ha az ember szeretne Isten teremtő szerepébe lépni, akkor alkotása csak szörnyszülött lehet. Azonban a doktor által létrehozott gyilkos (talán nem mindenki tudta ezt) vegán volt, ahogy a történet írónője, Mary Wollstonecraft Shelley is. Így beszél a szörny: „Az én étkem nem az emberé. Nem ontom bárány és kisgidavérét, hogy aztán élvezettel befaljam a húsát. Magvakkal, bogyókkal élek, ez azén táplálékom.” (A szabadfordítás ebből a remek cikkből van.) 

Magneto, Ozymandias, Dark Vegan, Ivy - a nagy vegán összeesküvés


(A grafikákért köszi Tóth Róbert Jónásnak.)

G.A. 


0 megjegyzés

Nekem nem mindegy megnyitó december 17-én


Neked mindegy, hogy hol élsz?
Neked mindegy, hogy mire kelsz fel?
Neked mindegy, hogy mi történik a generációddal?

Nekünk nem mindegy! (Bővebben!)
Ha neked sem, gyere el a Nekem nem mindegy programsorozat nyitóeseményére a dél-dunántúli régióban!

Ismerd meg a programot, a versenyt, találkozz a kortársaiddal, mondd el, hogy neked mi nem mindegy!

Fellépnek:
Keresztesi József író, a régió mentora
Horváth Kristóf - Színész Bob, a program slam-mentora
Tenger Gergely (TG, Napherceg) - slammer

Beck Zoltán - zenész (30Y, Bezzeg a kurva Beckek)

A belépés díjtalan!

Helyszín: Létra (7625 Pécs, Vince utca 11-13.)

Időpont: 2014. december 17. 15:00

www.nekemnemmindegy.hu
info@nnm.hu 
0 megjegyzés

Tedd magad szabaddá! - Emberi Jogi Világnap Pécsett


Az ENSZ Közgyűlése 1954-ben nyilvánította december 10-ét az emberi jogok napjává annak emlékére, hogy 1948-ban ezen a napon fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, melyet a világ összes állama ratifikált.

Ezen a napon Pécs három helyszínén várunk olyan programokkal, melyek által az emberi jogok egyetemes voltát hirdetjük és ünnepeljük. Facebook esemény.0 megjegyzés

Telekom HelloHolnap

A ZöFi nem nagyon szokott pénzt kérni senkitől. Pályázunk jobbra, pályázunk balra, aztán majdcsak történik valami. Most viszont úgy lehet támogatni a ZöFit egy a Telekom által szervezett programban, hogy a virtuális pontokat pénzre váltjátok. 


Kezdődjön a játék! (Folyamatosan frissülünk, magyarázunk, ösztönzünk.) 

Mi történik ha a csúcstechnológia, a környezettudatosság, a kreativitás és az adományozás összetalálkozik 2014-ben? A Telekom egy forradalmi applikációt készített okosmobilok számára, a ZöFi pedig ebben a programban vesz részt.
2015 április végéig a környezettudatos tettekért cserébe tovább adományozható, valódi pénzt érő pontokat kapnak azok a Telekom előfizetők, akik letöltik a HelloHolnap applikációt, és az ott részletezett környezettudatos napi cselekedetek valamelyikét beépítik életmenetükbe.

Tehát ha Telekom előfizető vagy, ha jó érzést okoz, hogy környezettudatosan cselekedhetsz és még adományozni is szeretsz, akkor elkezdheted osztogatni a ZöFinek a Telekom által felajánlott hatmillió forintból az adománypontjaidat! Ehhez csak pár környezettudatos lépést kell tegyél a mindennapjaid során. 

Milyeneket? Például válts papír alapú számláról elektromos számlázásra, utazáskor használd az Oszkár telekocsi rendszert, táplálkozz tudatosabban és egészségesebben… az applikáció pontos alkalmazásához keresd fel a  http://www.telekom.hu/rolunk/fenntarthatosag/helloholnapmobilapp oldalt és válj környezettudatos adományozóvá!

A Telekom ezt írja: 

"Nem könnyű fenntarthatóan, környezettudatosan élni az életedet és folyamatosan motiváltnak maradni, ha nem látod azonnal az eredményét. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha pénzre válthatnád a tetteidet.
Végre itt az alkalom!
Szerezz minél több pontot a kihívások teljesítésével, adományozod el őket egy számodra fontos célért küzdő szervezetnek és máris igazi pénzzé változnak!
A Telekom ugyanis minden felajánlott pontod után valódi Forintokkal támogatja „választottadat”.
Kihívások
Az alkalmazásban változatos kihívásokat találsz,
amelyek közül választhatsz, melyiket szeretnéd
és tudod teljesíteni, és melyiket hagyod meg
inkább másnak. Érdemes minél többet
teljesíteni belőlük, mert mindegyik pontot ér!
Pontok
Telekom-ügyfélként pontjaidat eladományozhatod
az általad választott szervezetnek.
Jelvények
Minden kis lépés számít, amit a fenntarthatóság felé
teszünk – a te lépéseid ugyanúgy, mint a barátaid tettei.
Ezért minél többen tudnak a hello holnap!
kezdeményezéseiről, annál nagyobb jót tehetsz.

Oszd meg a hasznos infókat, amelyekkel az appban
találkozol, és hívd meg barátaidat is játszani!
Ha elég aktív vagy, a jó érzésen túl jelvényekkel is
megajándékozunk.
Reméljük, nemcsak a fejlődést, de az érdeklődésedet is sikerül sokáig fenntartanunk.
Jó játékot kívánunk!
A hello holnap! mobilappot keresd az App Storeban vagy a Google Playen."
Hogy mit kell csinálni Oszkározás közben? EZT!
0 megjegyzés

A tiltás NEM megoldás! Társadalmi célú hirdetés


A videó azért készült, mert Pécs is beállt azon városok sorába, melyek a közterületekről való kitiltással akarják megoldani a hajléktalanság problémáját. Sem szakmailag sem erkölcsileg nem tudjuk elfogadni a tiltást, mint egy társadalmi problémára adott választ. Az önkormányzati döntés mögötti gondolkodásmód a szolidaritás teljes hiányára utal, egy társadalom pedig nem maradhat fenn szolidaritás nélkül.

A spotot a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából készítettük. A kapcsolódó nyílt levelet alább olvashatjátok.

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Képviselő Urak!

Október 17-e a Szegénység elleni küzdelem világnapja. Ennek apropójából, és mivel szeptember 25-én Önök közül sokan, az előző városvezetés tagjaként egy rendeletmódosítás-csomaggal és egy 150 tételt tartalmazó közterület listával kitiltották városunk jelentős részéről a hajléktalan embereket, szeretnénk köszönetet mondani a városlakók érdekeit figyelembe vevő munkájukért.

Először is szeretnénk megköszönni a szándékot, hogy egyáltalán foglalkoznak egy olyan réteg problémáival, akik az Önök számára a szavazatszerzés szempontjából nem számítanak jelentősnek, azonban arra is szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy nem konstruktív, vagy pozitív eredményekkel kecsegtető megoldási módot választottak a hajléktalanprobléma kezelésére.

Bármily meglepő, attól, hogy valami nem látszik, még létezik. Attól, hogy nem látszanak majd az utcán hajléktalanok, attól még az elszegényedés, a kilátástalanság problémája létezik. Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a tiltás nem megoldás!
Távol álljon tőlünk, hogy megoldási javaslatokkal álljunk elő egy ilyen komplex kérdésben. Azt is fontos eredménynek tartjuk, ha a megoldás felé vezető út során a rossz kezdeményezéseket – mint például a tiltás, mint szociálpolitikai eszköz – ki lehet szűrni.


Az esetben, ha levelünk nem győzte meg Önöket, és továbbra is tiltással próbálják megoldani az égető társadalmi kérdéseket, engedjék meg, hogy a mellékelt tiltójel gyűjteménnyel ötleteket adjunk, hogy kiket lehetne még indokolatlanul kirekeszteni a város utcáiról. A melléklet a mi hozzájárulásunk munkájukhoz, így már a tervek is rendelkezésükre állnak. Akár a jövő héten indulhat a táblák gyártása.

Archívum